Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

"Látszik, hogy mit hozott ki a többiekből Csipes Tamara"

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 11. 08:59
Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a kajak-kenu csapat minden tagja kihozta magából a maximumot. Beszélt a női kajakozók generációváltásáról, valamint arról is, hogy mi okozhatta a férfi négyes kudarcát.

Az eredeti célkitűzést, a négy dobogós helyet messze felülmúlta a magyar kajak-kenu válogatott a párizsi olimpián, hiszen hét érmet szerzett, ám 1976 óta először arany nélkül maradtak a sportág képviselői.

„Majdnem kétszer annyi érmet szereztünk, mint a második ország. Mindenki kihozta magából a maximumot. Ha mindig csak az aranyérmekről, akkor rosszabb a mérleg, de hét érem tíz versenyszámban szép teljesítmény, ráadásul korábban nem fordult elő, hogy minden számban volt döntős egységünk. Lehet látni, hogy mennyire erősödik a mezőny, hogy mennyin múlik egy helyezés” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Kiemelte, voltak olyan dolgok, amelyek számára nem elfogadhatóak a lebonyolításban, ugyanis nem biztos, hogy fair, ha a középdöntő után két órán belül máris finálét rendeznek, és vannak, akik 40 perccel többet pihenhetnek. Ez történt szombaton a női kajak egyesek versenyében, ahol négy középdöntőt rendeztek, Csipes Tamara pedig az utolsóba került.

Kifejtette, hogy minden szakág kiválóan teljesített, a férfi és a női kenu páros is szerezhetett volna érmet. Előbbinek nem kedvezett a jobbos oldalszél, utóbbiban pedig Kiss Ágnes élete második felnőtt nemzetközi versenyén szerepelt.

A magyar csapat legeredményesebbje Csipes Tamara lett, két ezüsttel és egy bronzzal, így összesen hat éremmel zárhatja le pályafutását.

„Amit művelt, az felülmúlja a saját várakozásit is. Reméljük, nem ez volt az utolsó olimpiája.

Csipes Tamarára nagy szüksége van a sportágnak, ha csak azzal, hogy lejár edzésre és motiválja a többieket, mert látszik, hogy mit hozott ki a többiekből” – mondta a 35 éves klasszisról Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány kitért a női generációváltásra is. „Ez nem annyira egyszerű, főleg egy ilyen generáció után, de ha Csipes Tamra segít, és láthatták a többiek, hogy milyen egy klasszis, akkor ők is léphetnek előre.”

A férfi kajaknégyes hetedik helyéről azt mondta, hogy az egység egyik tagja fejben rosszabbul teljesített, és ez egy erős mezőnyben már ilyen eredményt okoz.

A szakvezetőt is meglepte a cseh Josef Dostal, aki a két magyart, Varga Ádámot és Kopasz Bálintot legyőzve nyerte meg a királyszámot, a K-1 1000 métert. „Nem hiszem, hogy hat éven keresztül altatott, hiszen eddig a döntőkben is alig láttuk. Először a középfutam után láttuk, hogy erős, de nem tudom, honnan húzta ezt elő.”