Nyitókép: Facebook/Magyar Vívó Szövetség

Pusztai Liza: bebizonyítottuk, hogy nagy meglepetéseket tudunk okozni

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. január 21. 10:03
Érmet szeretne szerezni a párizsi olimpián a BVSC kétszeres világbajnok kardvívója. Pusztai Liza az InfoRádióban elmondta: nagy önbizalmat adott a női kardcsapatnak az, hogy egymás utáni két évben világbajnok lett. Elismerte, hogy egyéniben már nem teljesített ennyire jól, de úgy érzi, terem még neki babér a közeljövőben.

Pusztai Liza a magyar női kardcsapattal 2022-ben Kairóban, 2023-ban pedig Milánóban nyert világbajnoki címet. Tavaly még egy dobogós helyezést ünnepelhetett a válogatottal, hiszen a júniusban rendezett krakkói Európa Játékokon a harmadik helyet szerezték meg. A BVSC kardvívója egyéniben a legjobb eredményét az athéni világkupán érte el, ahol hetedikként zárt. Pusztai Liza jelenleg a 25. helyen áll a világranglistán.

A magyar női kardcsapat tavalyi teljesítményét itthon, valamint külföldön is nagyra tartják és elismerik: az év csapata kategóriában ugyanis bekerültek a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 66. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) voksolásán pedig a Real Madridot is megelőzve a világ hatodik legjobb csapata lett 2023-ban a magyar női kardválogatott – közölte nemrég honlapján a Magyar Vívó Szövetség.

Pusztai Liza azt mondta az InfoRádióban, hogy „élete egyik legjobb évét” hagyta maga mögött. Mint fogalmazott, előzetesen nem gondolta volna, hogy sikerülhet felülmúlni a 2022-es évet, amikor Kairóban világbajnoki címet ünnepelhettek. Hozzátette: természetesen örült a címvédésnek, és „nagyon szép emlékekkel” gondol vissza az elmúlt esztendőre.

A nagy sikereknek köszönhetően a magyar női kardcsapat megnyugtató helyzetben várhatja az olimpiai kvalifikációs időszak utolsó hónapjait. Pusztai Liza felidézte, hogy a 2022-es vb és a 2023-as Európa Játékok közötti időszakban „nem igazán jöttek a jó eredmények”, Krakkóban azonban sikerült dobogóra állniuk, aminek nagyon örültek és nagy löketet adott nekik a szezon további részére. Bár a milánói vb-re címvédőként érkeztek, a BVSC vívója azt mondta, „meglepetésarany” született, ugyanis a verseny előtt nem gondolták, hogy az első helyen végezhetnek. Ez a nem várt siker pedig szerinte

„megpecsételte az egész kvalifikációs idényt, mert magabiztosságot is adott, hiszen egymás után másodszor nyertünk vb-t, az már nem lehet véletlen”.

A kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok kifejtette: annyi pontot szereztek az elmúlt szezon versenyein, hogy „szerencsére már nem nagyon kell izgulni” az olimpiai kvótát illetően, főleg annak a tudatában, hogy a novemberi, algíri világkupán bronzérmet szereztek, ami megint csak nagyon fontos plusz pontokat jelentett.

Stabil csapattaggá vált, egyéniben még fejlődnie kell

A 22 éves sportoló arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban a csapatversenyeken nagyon jól ment neki a vívás, úgy érzi, stabil tagjává vált a válogatottnak, gyakorlatilag 14-15 éves kora óta ő a „befejező ember” az utánpótlás és a felnőtt világversenyeken. Saját bevallása szerint ezt nagyon élvezi, sok pozitív, elismerő visszajelzést kap azzal kapcsolatban, mennyire hasznosan vív, amiből rengeteg profitál a válogatott.

„Annyira összeállt és összeszokott a csapatunk, hogy már csak apróságokban kell fejlődnünk az olimpiáig”

– fogalmazott.

Pusztai Liza elismerte, hogy egyéniben nem sikerültek annyira jól a tavalyi versenyei. Úgy érzi, arra van szüksége, hogy valahogy átugorja az előtte lévő gátat, ami eddig túl nagynak bizonyult. Hozzátette: ha ez sikerül, egyéniben sem fogják elkerülni a sikerek. Reméli, minél előbb be tudja bizonyítani, hogy képes erre is.

Mint mondta, azért szerepel ennyire jól és kiegyensúlyozottan a magyar női kardcsapat, mert már gyermekkoruk óta ismerik egymást, nemcsak egységesek, hanem barátok is a válogatott tagjai. „Igazából minden egyes nap egymás fejét nézzük, ez a csapat a második családunk.

Sokkal egyszerűbb úgy összehozni egy csapatot, hogy már ennyire össze vagyunk nőve”

– fogalmazott a kétszeres világbajnok.

A BVSC vívója a második olimpiáján vehet részt Párizsban. Emlékei szerint nagyon nehéz volt a kvalifikáció az előző ötkarikás játékokra. Tokióban végül egyéniben a legjobb tizenhat között búcsúzott, a csapattal pedig nyolcadik lett. Azóta pontosan tudja, mennyire meg kell becsülni egy olimpiai szereplést, illetve annak kiharcolását. Úgy véli, kétszeres világbajnokként reális célkitűzés, hogy éremmel térjenek haza Párizsból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pusztai Liza: bebizonyítottuk, hogy nagy meglepetéseket tudunk okozni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást