Nyitókép: Facebook/ Szilágyi Áron

Szilágyi Áron: pályafutásom legsikeresebb évét zártam

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2023. január 2. 11:27
Trófeákról és érmekről, többnyire aranyakról szólt a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron éve. A sportolónak 2022-ben gyengébben sikerült az egyéni Eb-szereplése, de a csapatban arannyal feledtette, majd egyéni világbajnok lett.

"Életem legsikeresebb naptári évét zártam. Három idényközi versenyt, egy világbajnokságot egyéniben sikerült megnyernem. Emellett a csapatsikerek sem kerültek el: egy Európa-bajnoki címet tudhatunk idén magunkénak, és egy világbajnoki ezüstöt. Ezt így felsorolva mosolyt is csaltam a saját arcomra" – árulta el az InfoRádiónak Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó.

A sportoló szerint ezek az eredmények motivációt is adtak neki a következő évre. A világbajnoki siker mellett kiemelkedik a budapesti világkupa, melyet egyéniben és csapatban is megnyert.

"A világbajnokság volt az év főversenye, arra készültem, azt szerettem volna megnyerni pályafutásom során először, és az adta a legnagyobb boldogságot" – jelentette ki.

Emellett "üde színfoltjai" voltak a sportoló évének a budapesti világkupa egyéni és csapat győzelmei, de a Padovában megnyert aranysisak is, ami a háromszoros bajnokoknak jár. Emellett Orléans-ban úgy nyerte meg a Grand Prix-t, hogy először járt a városban, és a verseny is új élményként hatott.

Szilágyi Áron a sikerek mellett a kudarcokról is beszélt: 2022-ben az Európa-bajnoki egyéni verseny eredményére nem volt büszke. Ott a legjobb 32 között az a Sandro Bazadze verte meg, akit utána a világbajnokságon az elődöntőben, és korábban az olimpián az elődöntőben is legyőzött. A georgiai versenyzőnek akkora lendületet adott a siker, hogy végül Európa-bajnok lett, de pár héttel később a világbajnokságon "abszolút pozitívum" volt, hogy Szilágyi Áron legyőzte Sandro Bazadzét.

A felkészülés most különleges összehangolást igényel a sportoló és edzője, Decsi András közt, ugyanis az edzések nagy része Londonban zajlik. Szilágyi Áron elmondása szerint ezt nagyon eredményesen meg tudják oldani, a környezetváltozás kifejezetten jót tesz neki, hiszen más edzőpartnerekkel készülhet. "Nem fog a pályafutásom végéig így tartani, de ebből próbálom most kihozni a maximumot" – tette hozzá.

A fő cél 2023-ra a milánói világbajnokság júliusban, de közben a kvalifikáció is elkezdődik áprilisban, ahol a csapattal folyamatosan eredményeket kell felmutatniuk ahhoz, hogy következő év áprilisában megszerezzék a kvótát. Lesz Európa-bajnokság is júniusban, illetve jönnek a szokásos világkupaversenyek, köztük egy budapesti állomással, ami mind motiválóan hat a háromszoros olimpiai bajnok kardvívóra.

Alább az InfoRádió Aréna című műsorában a vb után készült interjút nézhetik meg, ide kattintva pedig meghallgatható a Vívópercek idei első adása, benne további részletekkel Szilágyi Árontól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szilágyi Áron: pályafutásom legsikeresebb évét zártam
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást