Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Wladár Sándor: lehetetlen nyáron megtartani az Eb-t

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2020. április 3. 21:57
Több sokk is érte a magyar úszókat, akik közül többen is koronavírussal fertőződtek meg - mondta az InfoRádióban Wladár Sándor, a magyar szövetség elnöke. Bohus Richárd szerint már itthon fertőződtek meg.

Megrázott bennünket is a hír, hogy ilyen magas a fertőzöttség az úszók körében. Kilenc pozitív eset van, és várjuk a további eredményeket – mondta az InfoRádióban a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Wladár Sándor kifejtette:

a koronavírusos esetek három csapatból kerültek ki, három helyszínen edzettek, különböző időpontban érkeztek haza és nem találkoztak egymással.

A válogatott úszók körében 8-9 százalékos a fertőzöttség, ezek után hívtak össze rendkívüli elnökségi ülést, amelyen úgy döntöttek, hogy április 15-ig felfüggesztik a keret edzéseket elővigyázatosságból.

Az elnök szerint számos trauma érte a magyar úszókat az utóbbi időben,

hiszen a járvány miatt lemondták az országos bajnokságot, elhalasztották a budapesti Európa-bajnokságot, aztán kiderült, hogy az olimpia is egy évvel tolódik. A versenyzők nem tudják folytatni azt a felkészülést, amit szerettek volna – tette hozzá.

Az úszók felkészüléséből nagyjából egy hónap marad ki. A külföldi edzőtáborból való hazaérkezés után, vagyis már két és fél hete nem voltak vízben, és most ezt hosszabbítják meg április közepéig. Utána azt figyelembe véve, hogy a járványhelyzet hogy alakul és szűrővizsgálatok milyen eredményt hoznak, lehet megmondani a folytatást – fogalmazott Wladár Sándor.

Egyelőre otthoni edzéseket írtak elő számukra az edzők, és a szövetség is igyekszik ellátni őket videókkal, tanácsokkal, hogyan tudják magukat karban tartani

A szövetség saját költségen végeztette el a teszteket egy magánszolgáltatóval, és ezt majd a vérvizsgálatra is kiterjesztik, nem csak torokmintára.

Az úszók tünetmentesek, és akik túlvannak a fertőzésen, több évre védve lesznek

– emelte ki.

Wladár Sándor külön beszélt Kapás Boglárkáról, aki elsőként jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje. A világbajnok versenyző nagyon poztívan állt a kérdéshez, bizakodik, hogy meggyógyul, és arra kéri az embereket, hogy maradjanak otthon – emlékeztetett.

Az elnök szerint

az úszók elfogadták a helyzetet, a járvány után is lesz élet.

„Nehéz a helyzet, de fegyelmezettek, egyébként harcos típusok. Pozitívan próbálják felfogni. Bízom abban, hogy teljes összefogással megvalósul mindaz, amit akarunk” – fejtette ki.

Wladár Sándor arról is beszélt, hogy lehetetlen megtartani az Európa-bajnokságot augusztus második felében, ahogy azt a LEN kitűzte. Úgy látja, októberben vagy 2021 elején lehet a budapesti viadal. Az európai szövetség május végén, június elején értékelheti újra a helyzetet és dönthet az újabb halasztásról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Wladár Sándor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bohus Richárd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást