Nyitókép: X / Ian Ellis

Peking ismét veszélyes manőverbe kezdett

Infostart
2024. október 14. 12:17
A kínai hadsereg közlése szerint hétfőn csapatokat küldött a Tajvan körüli területekre, ahol hadgyakorlatot kezdenek „szigorú figyelmeztetésként a tajvani függetlenséget támogató szeparatistáknak”.

A kínai hadsereg keleti hadszínterének parancsnoksága szerint a ”Joint Sword-2024B” elnevezésű gyakorlat a Tajvani-szorosban és a szigettől északra, délre és keletre fekvő területeken zajlik majd. A parancsnokság által közzétett térképen kilenc Tajvan körüli területet mutattak be, ahol a gyakorlatokat tartják: kettőt a sziget keleti partján, hármat a nyugati parton, egyet északon, hármat pedig a kínai partok melletti, Tajvan által ellenőrzött szigetek körül.

„A kínai hajók és repülőgépek különböző irányokból, közvetlen közelségben közelítik meg Tajvant, összpontosítva a tengeri és légi harckészültségi járőrözésre, a kulcsfontosságú kikötők és területek blokádjára, tengeri és szárazföldi célpontok megtámadására és az általános erőfölény együttes megszerzésére” – közölte a parancsnokság.

„A gyakorlat egyben szigorú figyelmeztetésként is szolgál a tajvani erők szeparatista cselekedeteire. Ez egy legitim és szükséges művelet az állami szuverenitás és a nemzeti egység védelmére” – tették hozzá.

A tajvani védelmi minisztérium „irracionális és provokatív magatartásként” ítélte el a gyakorlatokat, és közölte, hogy megfelelő csapatokat küldött a sziget szabadságának, demokráciájának és szuverenitásának védelmére – fogalmaztak.

A sziget kínai szárazföldi ügyekért felelős tanácsa hozzátette, hogy a gyakorlatok súlyosan aláássák a regionális békét és stabilitást, és megfogadták, hogy Tajpej soha nem fog meghátrálni vagy megadni magát a Kínai Kommunista Párt politikai, katonai, gazdasági és egyéb fenyegetéseivel szemben.

„Laj elnök már nemzeti ünnepi beszédében kifejezte jó szándékát, és kész arra, hogy a kínai kommunistákkal együtt vállalja a Tajvani-szorosban a béke fenntartásának felelősségét” – hangsúlyozták. Laj Csing-tö csütörtökön a sziget nemzeti ünnepe alkalmából tartott beszédében kijelentette, hogy továbbra is eltökélt szándéka, hogy

„ellenáll Tajvan szuverén egységként való vitatott státuszával kapcsolatos megsértésének”, és szerinte Kínának nincs joga Tajvan képviseletére.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.