Nyitókép: Pixabay

Újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen - reagált az NGM

Infostart
2024. október 3. 17:25
Az Európai Bizottság szerint a kiskereskedelmi különadó nincs összhangban az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel.

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Magyarországgal szemben a kiskereskedelmi különadó miatt – közölte a testület. Első körben a Bizottság felszólító levelet küld Magyarországnak az ügyben.

A közleményükben az olvasható, hogy az eljárást azért indítják el, mert elmulasztotta a magyar állam, hogy a kiskereskedelmi adózási rendszert összhangba hozzák az Európai Unió működéséről szóló szerződésben garantált letelepedési szabadság elvével - írja a hvg.hu.

A bizottság szerint Magyarországon integrált vállalkozásként vagy kapcsolt vállalkozásként működő, külföldi irányítású kiskereskedelmi vállalkozásokra magas és erősen progresszív adókulcsok vonatkoznak, melyek alapja az árbevétel. A magyar piacon franchise-rendszerben, saját márkanevük és logójuk alatt működő, hasonló méretű hazai kiskereskedőkre nem vonatkoznak ezek a magasabb adókulcsok, mivel az árbevételüket adózási szempontból nem konszolidálják.

Még márciusban derült ki, hogy a Spar az Európai Bizottsághoz fordult, mert diszkriminatívnak és számos uniós jogszabályt sértőnek tartja a Magyarországon a kiskereskedelmi láncokra 2022 májusában kivetett különadót - írja a lap.

A kormány akkori kommunikációja szerint a rezsicsökkentés és a haderőfejlesztés finanszírozása érdekében meghozott szabályok szerint a 100 milliárd forintot meghaladó bevételnél az addig 2,7 százalékos elvonást 4,1 százalékra emelték, a 30–100 milliárd forintos sávra pedig 1 százalékos adót vetettek ki, szemben a korábbi 0,4 százalékossal.

A Spar panasza szerint a kormány beavatkozása körülbelül 90 millió euróval növelte a költségeiket, és tavaly közel 50 millió eurós veszteséget okozott, de a Tesco és a Lidl nyereségét is alaposan megvágták.

Nem csak ezzel a kötelezettségszegési eljárással kell foglalkoznia a kormánynak: úgy döntött az Európai Bizottság, hogy pert indít Magyarországgal szemben az Európai Bíróságon a szuverenitásvédelmi törvény miatt.

Reagált az NGM

A Spar Brüsszellel az oldalán újabb politikai támadást indított Magyarország és a magyar családok ellen, amikor is ismételten támadás alá vette a magyar kiskereskedelmi különadót. Ezzel olyan intézkedést kifogásol ismét, amelyről 2020-ban az Európai Unió Bírósága már kimondta, hogy megfelel az európai uniós normáknak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

"Egyszer ezt az intézkedést már megtámadták, akkor is megvédtük, most is meg fogjuk védeni" - fogalmaz a tárca közleménye.

Felidézték: a Bíróság korábbi ítéletében emlékeztetett arra, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg az általuk legmegfelelőbbnek ítélt adóztatási rendszert, és alkalmazhatnak progresszív adóztatást az árbevétel tekintetében. Mindemellett a Bíróság azt is hangsúlyozta, hogy mivel valamennyi Magyarországon, az érintett ágazatban tevékenységet folytató vállalkozás a kifogásolt adó alanyának minősül, és mivel az árbevételre vonatkozó különböző sávokra alkalmazandó adómértékek ezen vállalkozások mindegyike tekintetében érvényesek, az ezen adót bevezető magyar szabályozás semmilyen közvetlen hátrányos megkülönböztetést nem valósít meg, így a Magyarországon kivetett különadót összeegyeztethetőnek ítélte meg a letelepedés szabadságával is - tették hozzá.

A közlemény szerint a döntéssel "a brüsszeli Bizottság a családok helyett ismét az árdrágító és profithajhász Spar oldalára állt, amely profitéhségét a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálja elfedni". Bármit is tesz az uniós bürokrácia, a magyar kormány hajthatatlan marad és mindvégig az árak csökkentése és a magyar családok mellett fog állni - tették hozzá.

Az NGM álláspontja változatlan, a belföldi piacon csak olyan vállalkozások maradhatnak, amelyek jogkövető magatartásuk mellett figyelembe veszik a magyar fogyasztók érdekeit, azaz jó minőségű és jó áron elérhető termékeket kínálnak a magyar családok számára - közölték, hozzátéve, hogy a kormány álláspontja szerint a Spar túlárazott, márpedig az "indokolatlan extraprofitok és a tisztességtelen, családokat megkárosító magatartás ellen" minden eszközzel fellép a kormányzat.