Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nagyon úgy tűnik, hogy mégis széthasad a cseh kormánykoalíció

Infostart / MTI
2024. szeptember 25. 18:28
Nagy felháborodás lett Petr Fiala keddi bejelentéséből a Kalózpárt tagságában, hétfőn szavaznak arról, kilépjenek-e. Vezetőjük szerint ez fog történni.

Lemond tisztségéről Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, ha pártja, a Kalózpárt ügy dönt, hogy kilép a kormánykoalícióból.

Jan Lipavsky ezt kedden este New Yorkban mondta cseh újságíróknak arra reagálva, hogy Petr Fiala kormányfő meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával.

Petr Fiala váratlan keddi bejelentése felháborodást váltott ki a párttagság körében, s a párt honlapján az alapszabály szerint péntektől hétfőig szavazást tartanak arról, kilépjen vagy maradjon-e a kormányban a Kalózpárt. A szavazás hétfőn este 20 órakor zárul.

„Ha a kalózok a kormányból való távozás mellett döntenek, én mint a Kalózpárt tagja, ahogy illik, beadom lemondásomat. Másfelől ezt összekötném a pártból való kilépésemmel is, mert nem mindennel tudok egyetérteni, amit most a kalózok mondanak” – idézte a külügyminiszter szavait a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

„Jan Lipavsky nagyon jó külügyminiszter, és élvezi a bizalmamat” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Petr Fiala kormányfő szerdán Prágában. „A miniszter jövőjéről New Yorkból való hazatérése és a Kalózpárt szavazása után a jövő héten személyesen beszélni fogunk” – tette hozzá Fiala.

A kormányülés utáni sajtótájékoztatón - egy kérdésre válaszolva - a miniszterelnök már azt mondta: „Ivan Bartos a kormány szerdai ülésén közölte, hogy a Kalózpárt távozik a kormányból”. Hozzátette: a kormánykoalíció képviselőinek száma a 200 tagú parlamenti alsóházban ezzel 108-ról 104-re csökken.

Jan Lipavsky Petr Pavel államfővel együtt tartózkodik az az Egyesült Államokban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű vitáján.

Petr Pavel a köztelevíziónak New Yorkban úgy nyilatkozott: hazatérése után találkozni kíván a kormányfővel és a koalíciós pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről.

Michal Salomoun, a törvényalkotásért felelős kalózpárti miniszter újságíróknak azt mondta, hogy szerinte a kormánykoalíció jelenlegi, ötpárti formájában nem tartható fenn tovább.