Nyitókép: Martin Divisek/Bloomberg/Getty Images

Sajtóhír: 30 ezres is lehet a Volkswagennél a leépítés

Infostart
2024. szeptember 24. 10:51
Kínában már sok irodai dolgozónak felmondtak.

A Manager Magazin német gazdasági lap a konszernhez közelállóktól úgy tudja, 30 ezer állás leépítése lehet szükséges az országban a Volkswagen márka háza táján, hogy elérjék versenyképességi kitűzéseiket. Korábban két gyár bezárásáról és 15 ezer munkahelyről volt szó, ami már így is felháborodást keltett a munkavállalói képviseletnél - írja a vilanyautosok.hu.

A szakszervezet szerint nem valós az információ, miközben nem kizárt, hogy a szivárogtatás csak egy tárgyalási taktika a konszern részéről, de a 30 ezres létszámleépítés esélye nem először hangzik el a cégnél.

2021 októberében a konszern előző vezetője Herbert Diess mondta ugyanezt a számot, és ez a kijelentése az egyik döntő oka lehetett, amiért elvesztette a szakszervezet támogatását és végső soron 11 hónappal később a cég vezetését.

A Manager Magazin friss anyaga szerint egyébként a Volkswagen pénzügyi igazgatója azt is javasolja a menedzsmentnek, hogy a következő öt év 170 milliárdos fejlesztési büdzséjét 10 milliárddal csökkentsék.

A leépítések egyébként a K+F területet is érintenék, ahonnan 4-6 ezer főt küldenének el a 13 ezres létszámból.

A Volkswagen a sajtó kérdéseire se nem cáfolta, se nem erősítette meg az értesülést, csak annyit válaszoltak, hogy a vállalatnak muszáj csökkenteni a német gyártás költségeit, és a most kezdődő tárgyalások alkalmával ezen fognak dolgozni a szakszervezettel.

A cég a következő három évben az irodai alkalmazottak 20 százalékától is megválhat. Ennek első lépéseként Kínában már meg is kezdték az elbocsátásokat, mégpedig több százas nagyságrendben. A Volkswagen márka mellett az Audi is elkezdte az elbocsátásokat.