Nyitókép: MTI/MTVA/Stephanie Lecocq

Petr Fiala: távozik a "fejetlenné vált" koalíciós párt elnöke a kormányból

Infostart / MTI
2024. szeptember 24. 16:47
Kalózpártnak, melynek vezetősége a gyenge választási szereplés miatt lemondott, három minisztere van az ötpárti kormányban.

Továbbra is marad a cseh kormánykoalícióban a Kalózpárt, amely nagyon gyenge eredményt ért el a múlt hét végi regionális önkormányzati és részleges szenátusi választásokon – jelentette ki Ivan Bartos, pártelnök kedden Prágában, miután találkozott Petr Fiala miniszterelnökkel. Később kiderült: a pártelnök azonban távozik a kormányból.

„A kormányban vállalt szerepünkben nem lesz semmiféle változás” – a leköszönő pártelnök az egyórás tárgyalás után újságíróknak még így nyilatkozott. Kicsivel később azonban Petr Fiala kormányfő bejelentette, hogy az államfőnek javasolni fogja Ivan Bartos menesztését kormányzati tisztségeiből.

„Ivan Bartos a kormányban az állami szféra digitalizációjáért felel. Ezt a feladatot nem teljesítette, holott ez a kormány számára kulcskérdés.

Javasolni fogom ezért Petr Pavel köztársasági elnöknek Ivan Bartos leváltását szeptember 30-ai hatállyal” – közölte Petr Fiala rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A 13 regionális önkormányzati közgyűlésben eddig a kalózoknak 96 képviselőjük volt, de a választások után számuk háromra csökkent. A részleges szenátusi választáson pedig a kalózok egyetlen jelöltje sem jutott a második fordulóba.

Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke és vele együtt az egész vezetés a választási kudarc után hétfőn benyújtotta lemondását. A tisztújító kongresszust november elejére már össze is hívták. Bartos azt is bejelentette, hogy már nem fogja megpályázni az elnöki tisztséget.

A Kalózpártnak három minisztere van az ötpárti kormányban: Ivan Bartos kormányfőhelyettesként és regionális fejlesztési miniszterként tevékenykedik, továbbá kalózpárti politikus, Jan Lipavsky irányítja a külügyminisztériumot is.

Jakub Michálek a képviselőház négy kalózpárti képviselője nevében az X közösségi hálózaton megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a Kalózpárt vállalja „a kormányzás utolsó évében ráháruló feladatokat és a felelősséget megvalósításukért”.