Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx

Érzékeny titkokat rejthet a szicíliai partoknál elsüllyed luxusjacht roncsa

Infostart
2024. szeptember 23. 13:16
Mike Lynch, az elsüllyedt Bayesian elhunyt tulajdonosa állítólag mindenhova magával vitte a különböző külföldi kormányokat érdekelhető, érzékeny adatokat tartalmazó merevlemezeit.

Érzékeny információkat tartalmazó iratok, merevlemezek lehetnek a Szicília partjainál augusztusban elsüllyedt Bayesian luxusjacht fedélzetén, ezért az olasz ügyészség elrendelte a roncsok fokozott őrzését – írja CNN beszámolóját idézve az economx.hu.

Egy, a mentésben részt vevő tisztviselő a csatornának azt mondta, hogy a tengerfenéken mintegy 50 méteres mélységben fekvő hajón vélhetően vízhatlan széfek vannak, amelyekben két „szuperkódolt” merevlemez található. A lemezeken szigorúan titkos információk, köztük jelszavak és más érzékeny adatok lehetnek.

Az olasz bűnüldöző szervek kezdetben attól tartottak, hogy fosztogatók jelennek majd meg a roncsnál, ékszerek és más értéktárgyak után kutatva. Később azonban kiderült, hogy a 40 millió dolláros jármű tulajdonosa, Mike Linch brit technológiai mágnás több cége – és felesége Darktrace nevű vállalkozása – amerikai, brit, valamint más hírszerzésekkel állt kapcsolatban. Emiatt Oroszország és Kína is erősen érdeklődhet a fedélzeten lévő adatok iránt.

Az olasz ügyészség ezért úgy határozott, hogy nemcsak a víz alatt, hanem a víz fölött is szigorú biztonsági feltételek mellett őrzik a hajó maradványait.

A luxusjacht augusztus 19-én süllyedt el egy heves viharban Szicília partjainál. A fedélzeten tartózkodó 22 utasból és legénységből heten életüket vesztették, köztük Mike Lynch is. A túlélők közül többen azt állították, hogy Lynch „nem bízott a felhőszolgáltatásokban”, és az adatmeghajtókat mindig a jacht biztonságos rekeszében tartotta, bármerre is hajózott – mondta a hírügynökségnek egy ügyészségi forrás.

Ambrogio Cartosio helyi ügyész közölte, hogy a hajóból eddig nem kerültek elő személyes tárgyak, köztük számítógépek, ékszerek vagy Lynch merevlemezei az állítólagos titkos adatokkal. A fedélzeti merevlemezeket és a jacht navigációs rendszeréhez csatlakoztatott térfigyelő kamerákat azonban átadták a nyomozóknak.