Nyitókép: Sally Anscombe/Getty Images

Áradások Ausztriában: a keletkezett károk nagysága egyelőre felmérhetetlen

Infostart
2024. szeptember 17. 12:52
Az osztrák tartományok közül az elmúlt napok rendkívüli esőzései és az áradások miatt a beszámolók szerint Alsó-Ausztria és az általa körülölelt, de önálló tartománynak számító főváros, Bécs szenvedte a legtöbbet. Németországban pedig jelenleg nem Bajorország, hanem az Elba és az Odera vízszintjének emelkedése miatt Szászország és Brandenburg okozza a fő gondot.

Kedd kora délelőtti értesülések szerint az alsó-ausztriai árvízi területeken a Duna és mellékfolyója, a Kamp vízszintje némelyest csökkent, így van remény a súlyos helyzet enyhülésére. Az ORF osztrák közszolgálati médium tudósítása szerint a vízszint csökkenése egyáltalán nem jelenti azt, hogy az alsó-ausztriai területeken enyhült volna a készültség, és a mentést, illetve a kárelhárítást végző erők ne lennének továbbra is teljes készültségben, illetve bevetésben is.

Miközben a Duna vízszintje csak rendkívül lassan csökken, fennáll a további gátszakadások veszélye. A folyók vízszintje csökken, azonban ez csak a kezdet – idézte az ORF a tartomány kormányzóját. Johanna Miki-Leitner szerint a kármentési munkálatok mellett ugyanakkor egyes helyeken megkezdődhetnek a takarítási munkálatok, és hozzá lehet kezdeni a leszakadt gátak felújításához is.

Több alsó-ausztriai település ugyanakkor továbbra is szinte teljesen el van zárva a külvilágtól, és nem megközelíthető. Számos helyütt nincs ivóvíz, és több ezer háztartásban nincs áram. Emberek százainak pedig továbbra is várniuk kell arra, hogy visszatérhessenek otthonaikba. A keletkezett károk nagysága egyelőre felmérhetetlen. Az ORF szerint

hétfőn négyre emelkedett az árvíz ausztriai halálos áldozatainak száma.

Ami Németországot illeti, a ZDF szerint most elsősorban Szászországban az Elba vízszintjének emelkedése ad okot a legtöbb aggodalomra. Drezdánál a jelenlegi vízszint már több mint négyszerese a normál, 1,42 méteres szintnek, és a hatóságok szerint kedd estére várhatóan meghaladja a 6 méteres határt. Az eddigi rekordot 2002-ben "az évszázad árvizének" idején 9,40 méteres vízszint jelentette.

Brandenburg tartományban az Odera vízszintjének emelkedése okozza a legnagyobb gondot, és a hatóságok szerint árvíz fenyegethet. Ugyanakkor hangsúlyozzák azt is, hogy a tartomány jól felkészült az áradás elhárítására.

Ami az elmúlt napokban a heves esőzés okozta árvizek által leginkább érintett Bajorországot illeti, némelyest enyhült a helyzet. A meteorológiai szolgálat szerint az embereknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a Duna vízállása tovább emelkedik.