Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Kamala Harris különös dobása az elnökválasztási kampányban

Infostart
2024. szeptember 4. 13:54
Kamala Harris elnökjelölt kampánya és a Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) kedden közölte, hogy közel 25 millió dollárt utalnak át más demokrata indulók támogatására. A Politico szerint ez a tranzakció a korábbi évekhez képest hamarabb történt, és jóval nagyobb összegű, mint amennyit az elmúlt ciklusokban átruházott a "listavezetőnek" tekinthető elnökjelölt.

Az átmozgatott pénzeszközök mind a Harris-kampánytól, mind a DNC-től származnak: összesen 10-10 millió dollárt kapnak a szövetségi képviselőházi és szenátusi demokrata jelölteket támogató kampánybizottságok, 2,5 millió dollárhoz jut a demokrata állami törvényhozási jelölteket támogató országos szervezet, és 1 millió dollárral gazdagodnak a demokrata kormányzó- és állami főügyész-jelölteket támogató csoportok.

A művelet azt tükrözi, hogy a rekordmennyiségű pénzadományokat felhalmozó Harris-kampánynak nincs nehezére szétteríteni a forrásait, de annak is az elismerése, hogy mennyire fontosak az elnökjelöltin túli választási versenyek - írja a Portfolio.

Ezek fogják ugyanis meghatározni a jövőbeli elnök kormányzási mozgásterét, különösképp az, hogy melyik párt fog bírni a szövetségi törvényhozás alsó (képviselőház) és felső házának (szenátus) többségével.

Az alelnök úgy véli, hogy ez a küzdelem az egész ország mozgósításáról szól, minden szinten, hogy harcoljunk a szabadságjogainkért és a gazdasági lehetőségeinkért

- közölte Harris kampányának vezetője, Jen O'Malley Dillon. "Ezért döntött úgy az alelnök, hogy történelmi összeget fektet abba, hogy demokratákat válasszanak meg a szavazólap tetején és alján egyaránt."

A Demokrata Nemzeti Bizottság 2020-ban mindössze 5 millió dollárt utalt át a képviselőházi és 1 millió dollárt juttatott a szenátusi demokratáknak idénhez képest később, október közepén, a Szövetségi Választási Bizottsághoz (FEC) benyújtott jelentések szerint.