Nyitókép: Huyangshu/Getty Images

Megszólalt az Európai Bizottság a Lukoil-ügyben

Infostart / MTI
2024. július 31. 19:35
Az EB a múlt hét óta vizsgálja az Ukrajnán át érkező Lukoil-szállítások ügyét - közölte az uniós végrehajtó testület az X közösségi oldalon szerdán.

Az uniós bizottság üzenetében azt írta: felvették a kapcsolatot az érintett hatóságokkal, várják a részletes válaszokat. Ezek az információk - mint kiemelték - szükségesek ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni.

"Figyelemmel követjük a helyzetet, kapcsolatban vagyunk a magyar és a szlovák hatóságokkal" - fogalmaztak. Az EU már korábban létrehozta a tagállamok számára azt a keretrendszert, amely lehetővé tette, hogy függetlenedjenek az orosz energiahordozóktól, és elkerülhetők legyenek a hasonló helyzetek - tették hozzá.

Korábban az Európai Bizottság illetékes szóvivője azt közölte: nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre. Olof Gill közölte, a kőolajszállítás ukrán korlátozásáról szóló, a magyar és a szlovák kormány részéről küldött levelet Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos hétfőn megkapta. Az abban foglaltakat az Európai Bizottság elemzi, további információt gyűjt, amikor minden tény és vonatkozó információ rendelkezésre áll, a testület "döntést fog hozni".

Megjegyezte: az uniós bizottság rendelkezésére álló információk szerint a szállítás korlátozásának nincs közvetlen hatása az EU olajellátására. "Nem áll fenn közvetlen probléma a két érintett ország esetében", mivel mindkét országnak 90 napos tartaléka van, az EU szabályozásoknak megfelelően - nyilatkozta a szóvivő.