Nyitókép: Anna Moneymaker

Bendarzsevszkij Anton: a szélsőséges politikai kommunikáció veszélyes, felbátoríthatja az őrülteket

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2024. július 17. 09:33
Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a felelőtlen hangulatkeltés vezetett a Donald Trump elleni merénylethez.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a pennsylvaniai Butlerben tartott szombati kampánygyűlésen rálőtt egy húszéves férfi Donald Trumpra. A merénylő több lövést is leadott a volt amerikai elnökre, akinek azonban csak a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, ketten pedig életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Bendarzsevszkij Anton azt mondta az InfoRádióban, hogy sok a hasonlóság a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni májusi, nyitrabányai és a Donald Trump elleni hétvégi merénylet között. Mint fogalmazott, mindkét politikust szélsőségesnek állították be riválisaik és egyes újságírók is, és véleménye szerint végül ez a hangulatkeltés vezetett a támadásokhoz.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint „nem vezet semmi jóra” az a polarizálódás, melynek egyik legfőbb következménye, hogy démonizálni kezdenek egyes politikusokat, illetve az egyik politikai tábor azt hirdeti magáról, hogy csak ők képviselik a jót, a másik oldal pedig a rosszat.

„A társadalmi rétegek polarizálódása és a szélsőséges politikai kommunikáció veszélyes jelenség, ugyanis felbátoríthatja az őrülteket.

Ha nem lenne ez a jelenség, nem szánnák rá magukat ilyen lépésekre az elkövetők” – tette hozzá Bendarzsevszkij Anton.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megosztottságért a támadások elszenvedői, vagyis Robert Fico és Donald Trump is felelősek. Úgy véli, az általuk alkalmazott politikai kommunikáció eszkalációs spirál, ami egyébként a nemzetközi kapcsolatokban is jól megfigyelhető. „Az egyre kiélezettebb, válságosabb és turbulensebb helyzeteket pedig az eredményezi, hogy a felek folyamatosan emelik a téteket” – magyarázta a kül- és biztonságpolitikai szakértő.

Bendarzsevszkij Anton szerint az elmúlt időszak politikai merényletei azt is mutatják, hogy a világ egy rendkívül turbulens, feszültségekkel és válságokkal teli időszakba lépett. Emlékeztetett, hogy ez a folyamat a Covid-időszakkal indult, a tünetei pedig a politikai gyilkosságok mellett a háborúk és a kemény politikai erőszak világszerte.

Közben az amerikai Republikánus Párt Milwaukee-ban tartott jelöltállító gyűlésén a várakozásoknak megfelelően elnökjelöltnek választották Donald Trumpot. A volt elnök James David (J.D.) Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének. Donald Trump szerint Vance a legalkalmasabb a posztra, és a választási kampány során többek közt a csatatérállamoknak számító Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio és Minnesota munkásainak, illetve farmereinek megnyerésére fog összpontosítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bendarzsevszkij Anton: a szélsőséges politikai kommunikáció veszélyes, felbátoríthatja az őrülteket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást