Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Kétségbeesett küzdelem az ukrán tengeri drónok ellen, falkában támadtak a robotok

Infostart
2024. március 8. 06:00
Orosz forrásokból kerültek az internetre azok a döbbenetes felvételek, amelyeken a nemrég elsüllyedt hadihajók legénysége harcol az ukrán öngyilkos drónokkal. Mindkét csatát a tengeri robotok nyerték.

A Cezar Kunyikov partraszálló hajót február 14-én támadta meg egy csapat ukrán tengeri drón. A most közzétett felvételeken azt látni, ahogy a hajó legénysége minden rendelkezésére álló fegyverrel próbálja megállítani a robothajókat, de a sötét éjszaka vívott harcban alulmarad. Bár tíz drónból négyet sikerült kilőniük az ötödik azonban eltalálta a deszanthajó tatját és ezzel mozgásképtelenné is tette. Ezután a 6-os, 7-es, 8-as és 9-es drónok egymást követve, a hajó bal oldalán a közepénél és a tatnál támadtak. Az egyiknek sikerült jókora rést ütnie a hajótestbe, ahova aztán beszáguldott a 9. robot és az orosz hajó belsejében robbant.

Ez olyan sérüléssel járt, ami megpecsételte a sorsát. A legénység állítólag veszteség nélkül élte túl a több mint negyven percig tartó csatát, és mentőtutajokkal hagyta el a süllyedő hadihajót. Orosz közlés szerint valamennyi fegyverüket és az összes titkos iratot sikerült magukkal vinniük. A 10. drón az elsüllyedésig figyelte az eseményeket, majd rátámadt a Cezar Kunyikov kíséretében lévő vontatóhajóra, de úgy tudni, hogy az orosz tengerészek megsemmisítették.

Egy másik videó is készült a Cezar Kunyikov elsüllyesztéséről. Ezt az egyik drón hőkamerája vette fel. Jól látszik a hajó oldalán tátongó hatalmas lyuk, amelyen keresztül aztán behatol az egyik robot. Az orosz tengerészek nyilván nem rendelkeztek éjjellátó készülékekkel, mert a felvételek alapján össze-vissza lövöldöznek. Az ukrán drónok kezelői viszont a robotok hőkameráinak segítségével pontosan láthatták, mi történik a tengeren.

Ez a videó is az X-en jelent meg, és a március 5-én Kercs közelében elsüllyedt Szergej Kotov őrhajó harcának egy részletét örökítette meg. A felvételt egy közelben lévő orosz hajó tengerésze készítette. Az éjszaka sötétjében csatázó őrhajó lövedékei a másik jármű közvetlen közelében csapódnak a vízbe. A személyzet kétségbeesetten próbálja megsemmisíteni a támadó tengeri robotokat, de nem jár sikerrel. A hajót több találat éri, majd elsüllyed.

Mindkét akciót az ukránok a Magura V5 típusú saját fejlesztésű tengeri drónjaikkal hajtották végre. Ezekkel a robotokkal már több orosz hajót is súlyosan megrongáltak vagy elsüllyesztettek. Most viszont közreadták a drón továbbfejlesztett változatáról, a Sea Baby-nek nevezett robothajóról készült videót.

A kísérő szöveg szerint ez már nemcsak öngyilkos támadásokra használható, hanem arra is, hogy part menti létesítményeket támadjon a fedélzetére szerelt fegyverekkel. Sőt még légvédelmi feladatokra is alkalmassá tehető. Egyelőre még csak a tengeri próbák zajlanak az akár 1000 kilométeres hatótávolságú, távolról irányítható vagy beprogramozva, önállóan is tevékenykedő járművel.