Nyitókép: Getty Images

Elemző: azért bukott el Ron DeSantis, mert senki sem lehet jobb Trump, mint maga Trump

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. január 23. 17:22
A floridai kormányzó azért kényszerült visszalépésre az előválasztáson, mert radikális megnyilvánulásaival elidegenítette magától azokat a republikánus választókat, akik nem akarják Donald Trumpot elnökjelöltnek – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Veres Kristóf arra számít, hogy a következő időszakban parázs szócsaták lesznek a versenyben maradt két legesélyesebb jelölt, Nikki Haley és Donald Trump között.

Ron DeSantis, Florida kormányzója múlt hét végén bejelentette, hogy kiszáll a republikánus elnökjelöltségért zajló versenyből, miután a közvélemény-kutatási adatok szerint komoly hátránya került Donald Trumppal szemben, ráadásul az iowai előválasztáson csak második lett – nagyon lemaradva a volt elnök mögött.

Donald Trumpnak így egyetlen jelentős kihívója maradt: Dél-Karolina korábbi kormányzója, Nikki Haley, aki 2017 és 2018 között éppen az elnöksége alatt az Egyesült Államok nagykövete volt az ENSZ-ben. Ron DeSantis visszalépése után azt is közölte, hogy Trumpot támogatja a két jelölt közül.

Veres Kristóf az InfoRádióban elmondta: Ron DeSantis jól mérte fel, hogy nem tudja legyőzni az előválasztáson Donald Trumpot, hiába építette fel arra az elgondolásra az egész kampányát, hogy „jobbról előzi meg” a korábbi amerikai elnököt. A kutató hozzátette: a floridai kormányzó „bizonyos kultúrháborús ügyekben jóval radikálisabb álláspontot képviselt” Donald Trumpnál, ezzel azonban

elidegenítette magától azokat a republikánus választókat, akik nem akarják Trumpot elnökjelöltnek.

„A Republikánus Párton belül a nagyobb választói tömb a centrum felé húz, és nem Trumptól még jobbra van. Egyszerűen nem működött az, amit DeSantis próbált csinálni, mert senki nem lehet jobb Trump, mint maga Trump” – fogalmazott Veres Kristóf.

Miben jobb Nikki Haley Ron DeSantisnál?

Hozzátette: Nikki Haley-nek viszont sikerült az, ami Ron DeSantisnak nem, ugyanis egyértelműen meg tudta határozni magát Trumppal szemben. Dél-Karolina volt kormányzója egy olyan profilt épített fel magának, amely számos kérdésben centrista álláspontot képvisel, nyit a demokrata szavazótábor felé és a „függetlenek felé is kacsingat”. Az elemző meglátása szerint főként az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi és katonai támogatást, valamint az abortusz kérdését illetően figyelhető meg ez a megközelítés, politikai megfontolás Nikki Haley kampányában.

Veres Kristóf elmondta: egyértelművé vált, hogy

azok a republikánus szavazók, akik ellenzik Trump politikáját, Nikki Haley-t fogják támogatni.

Felhívta a figyelmet, hogy azért nagyon fontos a most következő New Hampshire-i republikánus előválasztás, mert nemcsak a regisztrált republikánus szavazók adhatják le voksaikat, hanem a függetlenek is, akik akár az összes szavazó 40-45 százalékát is kitehetik az előválasztáson. Ez pedig azért lényeges, mert Nikki Haley-nek nagyon magas a támogatottsága a függetlenek között New Hampshire-ben is.

Donald Trump azt hozza, ami már sokszor bevált

Az előválasztási kampány eddigi szakaszában rendkívül éles szócsaták bontakoztak ki Donald Trump és Ron DeSantis között. A Danube Institute vezető kutatója emlékeztetett, hogy tavaly leginkább DeSantist támadták Trump hirdetései, ezeket azonban az utóbbi hetekben „átkalibrálták”, és Nikki Haley lett a legfőbb célpont. Ez is azt mutatja, hogy bőven voltak előzményei DeSantis visszalépésének, a Republikánus Párton belül sokan már jóval a hét végi bejelentést megelőzően valószínűsítették, hogy ilyen döntés születhet.

Veres Kristóf kiemelte, hogy Donald Trump erős fegyverei az említett politikai hirdetések. A kampánycsapata nagyon hatékonyan használja ezeket, ami a New Hampshire-i adatokon is jól látszódik. Az utóbbi hetekben ugyanis csökkent itt Nikki Haley pozitív megítélése a republikánus előválasztók körében.

Donald Trump vezet, míg Nikki Haley 50 százalék alá került.

„Egy biztos: nagyon erős, komoly szócsatákra számíthatunk közöttük a következő időszakban” – jegyezte meg az elemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Veres Kristóf: Ron DeSantis azért bukott el, mert senki sem lehet jobb Trumpnál, mint maga Trump
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást