Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Meghalt a brüsszeli lövöldözés gyanúsítottja, egy embert még keresnek

Infostart
2023. október 17. 10:35
Az ügyészség megerősítette, hogy a 45 éves tunéziai illegális bevándorlót lőtték le a rendőrök.

Mint arról az Infostarton is beszámoltunk, lövöldözés tört ki hétfőn a brüsszeli Boulevard d'Ypresen, amelyben két ember meghalt, mindketten futballmezt viseltek. Mostanra kiderült, hogy az egyik svéd, a másik svéd származású volt, utóbbi Svájcban élt. Egy harmadik, szintén svéd állampolgárságú személyt is meglőtt az elkövető, őt kórházban ápolják.

A fluoreszkáló, narancssárga kabátos lövöldöző egy robogóval menekült el. Az információk szerint a gyanúsított egy tunéziai férfi, aki 2019 óta illegálisan tartózkodik Belgiumban, a menedékkérelmét elutasították. A támadás előtt készült videón lapértesülések szerint arról beszélt, hogy azért fog lépni, mert Svédországban elégették és megtaposták a Koránt. Az ügyészség arról nyilatkozott, hogy az áldozatok svéd származása lehetett annak oka, hogy őket lőtte le az elkövető, aki az Iszlám Állam követőjének mondta magát.

A halálos áldozatok svéd fociszurkolók, akik a hétfő esti svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, még egy épületbe is követte őket, ahol tüzet nyitott rájuk. A szövetségi ügyész tájékoztatása szerint a harmadik áldozat, aki megsebesült, de sérülései nem életveszélyesek, a taxisofőr volt.

Videó a lövöldözőről - figyelem, csak erős idegzetűeknek!

A gyanúsítottat kedd reggel Brüsszel Schaerbeek városrészében egy kávézóban találták meg a rendőrök, megpróbálták letartóztatni, ennek során érte lövés, állítólag a mellkasán, ami után a Saint-Luc-i kórházba szállították. Többször megpróbálták újraéleszteni, de reggel fél kilenckor elhunyt. Halálhírét a belga ügyészség is megerősítette - írta a La Libre.

A BBC közölte, a lelőtt férfi a gyanúsított, Abdesalem Lassoued volt. A cikk szerint Annelies Verlinden belga belügyminiszter a VRT flamand közszolgálati műsorszolgáltatónak elmondta, hogy a nála talált automata fegyver ugyanaz, mint amit a hétfői támadásnál használtak.

  • A belga belügyminiszter megerősítette: nem kizárt, hogy a férfinak társai voltak.
  • Jelenleg is keresi azt a személyt a rendőrség, aki a gyanúsított tettét filmre vette – közölte az ügyészség
  • Egyes hírek szerint a nyomozók egy terroristasejttel való szembenézés lehetőségét vizsgálják.
  • A belga szövetségi ügyész szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadónak bármi köze lenne az Izrael és a palesztin fegyveresek között kiújult konfliktushoz.

A rendőrség átvizsgál egy ingatlant az esettel kapcsolatban.

A nyomozást a szövetségi ügyészség vette át a "terrorista motiváció" miatt. A belga fővárosban a legmagasabb, 4-es riasztási fokozat van életben, az ország többi részében 3-as. (Svédországban augusztusban emelték a második legmagasabb fokozatra a terrorfenyegetettséget a Korán-égetéseket követően.)

A svéd válogatottat hétfőn este fogadta a belga csapat Európa-bajnoki selejtezőn az incidens helyszínétől nagyjából öt kilométerre található Heysel Stadionban. A meccset a történtekre tekintettel a félidőben félbeszakították.