Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Íme a szlovákiai előre hozott választások végeredménye

Infostart
2023. október 1. 16:05
Hétpárti parlament alakul, hosszú kormányalakítási folyamat kezdődhet. Hétfőtől a Smer diktálja a tempót, de ki tudja, meddig.

A parlamenti választás győztese a Smer, a párt a szavazatok 22,94 százalékát szerezte meg a szombati választáson, amivel 42 képviselői helyet szerzett a parlamentben; a választási eredményeket vasárnapi sajtótájékoztatóján hivatalos is megerősítette az Állami Választási Bizottság. A választási részvétel 68,51 százalékos volt, 3 007 123 választópolgár adta le a szavazatát - írja az Újszó.com.

"Hat politikai párt és egy koalíció lépte át a választási küszöböt" – mondta Ladislav Orosz, a választási bizottság elnöke.

A szavazatok 16,5 százaléka veszett el.

Kilenc jelölő átlépte a három százalékos küszöböt, ezek jogosultak állami támogatásra a következő ciklusban.

A második helyen a Progresszív Szlovákia végzett 17,96 százalékkal, és 32 mandátumot szerzett. A Hlas (14,7 százalék) lett a harmadik 27 mandátummal. Bejutott a parlamentbe az OĽaNO és barátok, Keresztény Unió (KÚ), Za ľudí koalíció (8,89 százalék) is, amely 16 mandátumot szerzett a parlamentben. A KDH-nak a szavazatok 6,82 százalékával 12 képviselője lesz, az SaS-nek (6,32 százalék) 11. Az SNS (5,62 százalék) is bejutott a parlamentbe, tíz mandátumot szerzett.

Kevéssel a parlamenti küszöb alatt maradt a Republika és a Szövetség 4,75, illetve 4,38 százalékkal. A Demokraták (2,93 százalék) és a Sme rodina (2,21 százalék) három százalék alatt maradt.

A Robert Fico által vezetett Smernek a 42 mandátumhoz még 34-re van szüksége a kormánytöbbséghez, ez a volt kormányfőnek - mint az Infostart korábban megírta - szerinte meg is lehet a Hlas és az SNS bevonásával a kormányba. A Hlas irányából a nyitottság mértékével kapcsolatban vegyes nyilatkozatok érkeztek, a pártelnök azt mondta, mindenkivel tárgyalnak, akitől megkeresés jön, az alelnök viszont azt mondta, a Smerrel fognak leülni - Robert Fico 79 mandátumos kormánytöbbséget illető várakozása alapján ez a legvalószínűbb, hétfőn az államfői jelzés alapján már tárgyalhatnak is az érintettek.