Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Először jelentkezett videóüzenettel Prigozsin a Wagner-lázadás óta

Infostart
2023. augusztus 22. 08:56
A magánzsoldos-hadsereg vezetője vélhetően Afrikában lehet, az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához is szólt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója és vezetője hétfőn a Telegramon tett közzé egy videót. A zsoldosvezér valószínűleg a fekete kontinensen lehet jelenleg, mert a felvételen többek közt arról is beszél, hogy szabadabbá tenné Afrikát csapatával – írja a Portfolio a Reuters által közölt hír alapján.

Mint az a videót megtekintve látható, Jevgenyij Prigozsin fegyverrel a kezében a sivatagban áll katonai ruhában. Nem messze tőle több katonát és egy pickupot lehet látni. A videót nem sikerült geolokalizálni, de hitelesnek tűnik és a Wagner csoport vezetőjének üzenete is azt valószínűsíti, hogy Afrikában tartózkodik.

Prigozsin arról is beszél, hogy a Wagner zsoldosokat toboroz és teljesíteni fognak minden általuk kitűzött célt. A videóüzenetben megjelenik egy telefonszám is, amelyet hívhatnak azok, akik csatlakozni akarnak a magánhadsereghez.

Prigozsin már néhány héttel ezelőtt is arra utalt egy rádióinterjúban, hogy a Wagner csoport növeli a jelenlétét Afrikában. A mostani videóban azt mondja, 50 Celsius-fok feletti a hőmérséklet, de ehhez már hozzászoktak.

„A Wagner nagyobbá teszi Oroszországot az összes kontinensen, Afrikát pedig szabadabbá. Jár az igazságos és boldog élet az afrikai embereknek. Rémálommá tesszük az Iszlám Állam, az al-Kaida és más banditák életét”

– fogalmaz a videóban Jevgenyij Prigozsin.

A Wagner csoport vezetője először jelentkezett videóüzenettel a csapat június végi, megegyezéssel záruló lázadása óta, amely az orosz védelmi minisztérium és Jevgenyij Prigozsin közötti feszültségek közepette alakult ki.