Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Hivatalos: Jens Stoltenberg marad - egy ideig

Infostart / MTI
2023. július 4. 12:09
A NATO-tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy további egy évvel, 2024 szeptember 30-ig meghosszabbítják Jens Stoltenberg főtitkár szeptember végén lejáró megbízatását.

A döntés nem okoz meglepetést, ugyanis - mint azt az Infostart is megírta - lapok korábban már megszellőztették ezt az elhatározást, és az értesüléseket NATO-diplomaták is megerősítették.

A nemzetközi politikában ugyanis most nem olyan szelek fújnak, hogy sürgősen váltani kellene egy kulcsfontosságú szervezet élén. Különösen akkor nem, ha a NATO tagállamai rendkívül elégedettek a hivatalban lévő főtitkár válságkezelő munkájával.

A norvég Jens Stoltenberg hivatalos mandátuma október 1-jétől járt volna le, de még egy évig, a 2024-es, a NATO fennállásának 75. évfordulóját "ünneplő" jubileumi csúcstalálkozóig ő látja majd el a főtitkári teendőket.

Stoltenberg Twitter-üzenetében közölte: megtiszteltetés számára a 31 tagországot számláló katonai szövetség állam-, illetve kormányfőinek döntése. "Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék közel hetvenöt éve biztosítja szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban nagyszerű szövetségünk fontosabb, mint valaha" - fogalmazott a főtitkár.

Az Észak-atlanti Tanács közleménye szerint a döntést a NATO-tagállamok vezetői a szervezet jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján hagyják jóvá hivatalosan.