Nyitókép: Forrás:Twitter/NEXTA

Prigozsin egy dublőrjéről érkezett kémelhárítási információ

Infostart / MTI
2023. június 28. 21:37
A litván kémelhárítás szerint nem Jevgenyij Prigozsin, hanem a dublőrje használta azt az útlevelet, amelyet a Wagner orosz magánhadsereg alapítójának oroszországi irodáiban találtak nemrégiben. Három évvel ezelőtt a dublőr utazott az útlevéllel Litvániába, ahol a szolgálat szerdai közlése szerint "információs támadásra" készült.

A litván kémelhárítás még 2021-ben tett közzé képet egy körözött férfiről, aki Prigozsin néven utazott az országba. Ugyanez a kép található a most előkerült, szintén Prigozsin névre szóló útlevélben.

Azonban az útlevelet "2020-ben Litvánia elleni információs támadás céljára használták" - írta szerdán a biztonsági szolgálat Facebook-oldalán.

A szolgálat szerint a dublőr alkalmazásával az európai szolidaritást szerették volna aláaknázni: azt akarták elhitetni, hogy Jevgenyij Prigozsin a rá - a Wagner tevékenysége miatt már korábban - kirótt nemzetközi beutazási tilalom ellenére belépett az európai uniós tagállam Litvániába. Az, hogy az útlevelet Prigozsin irodájában találták meg, Vilnius szerint arra enged következtetni, hogy a múlt héten az orosz vezetés ellen fellázadt üzletember is részese volt az összeesküvésnek.

"A litván hírszerzés megállapította: a dokumentum azt bizonyítja, hogy az információs támadást Jevgenyij Prigozsin által ellenőrzött emberek hajtották végre az orosz rendszer titkosszolgálataival összehangoltan" - áll a közleményben.