Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Moszkva ismét szót kér Moldova ügyében

Infostart / MTI
2023. február 18. 10:53
A puccsvádra ismét reagált az orosz külügy, "nyitott marad a konstruktív párbeszéd kialakítására".

Oroszország az újonnan megalakult chisinaui kormány ellenére változatlanul viszonyul Moldovához és nyitott marad a konstruktív párbeszéd kialakítására - közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szombaton.

Oroszország már a hét elején visszautasította Maia Sandu moldovai államfő azon állítását, miszerint Moszkva Moldova destabilizálására törekedne.

A chisinaui parlament a héten bizalmat szavazott az újonnan megalakult Nyugat-barát kormánynak, Dorin Recean miniszterelnök pedig egyértelműen leszögezte, hogy országát a gazdasági helyreállás és az európai integráció felé vezető úton kívánja kormányozni. "Az EU teljes értékű tagjai szeretnénk lenni" - jelentette ki Recean csütörtöki parlamenti beszédében.

Sandu elnök hétfői televíziós beszédében arra figyelmeztette országa lakosságát, hogy Oroszország újabb kísérleteket tesz Moldova destabilizálására, hogy megbuktassa a kormányt és az alkotmányos rendet annak érdekében, hogy befolyásolni tudja az ország politikai irányultságát és befolyást mérhessen a belpolitikára.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdai parlamenti felszólalásában elutasította a Moszkvát ért vádakat, szerinte a moldovai vezetés oroszellenes retorikájának célja, hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai kudarcokról.