Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Egyhetes nemzeti gyász Törökországban, háromezer fölött a halálos áldozatok száma

Infostart / MTI
2023. február 6. 21:31
Február 13-ig az oktatást is felfüggesztik Törökországban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a hivatalos Twitter-fiókján azt közölte, hogy hétnapos nemzeti gyászt hirdet a nap folyamán bekövetkezett pusztító erejű dél-törökországi földrengések miatt, amelyekben legkevesebb 1651 ember vesztette életét.

Erdogan egyúttal közölte, hogy február 12-én naplementéig országszerte és a külképviseleteken félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

Röviddel Erdogan Twitter-bejegyzése előtt a dél-törökországi Hatay tartományban tartózkodó török miniszterek tartottak sajtótájékoztatót.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy legkevesebb 1651 ember életét vesztette, 11 ezer 119 pedig megsebesült a szerencsétlenségben.

Megrázó videón a pusztítás és a mentés:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

TIME (@time) által megosztott bejegyzés

Hulusi Akar védelmi miniszter jelezte, hogy a haditengerészet egyik hajója éjszaka sérülteket szállít Iskenderun kikötőjéből a szomszédos Mersin tartomány kórházaiba. Egyúttal elmondta, hogy

17 repülőgéppel folyamatosan viszik a segélyszállítmányokat

a legnagyobb városokból, Isztambulból, Ankarából és Izmirből a katasztrófa sújtotta térség két repülőterére, az adanaira és a gaziantepire.

A török katasztrófavédelem (AFAD) esti adatai szerint

eddig 5606 épület omlott össze a földmozgásokban, miközben 6445 embert már kimentettek a romok alól.

Mehmet Özer török oktatási miniszter néhány órával korábban bejelentette, hogy február 13-ig az egész ország területén felfüggesztik az iskolai oktatást.

A Dél- és Délkelet-Törökországban zajló mentési munkálatokat nagyban nehezíti a térségben uralkodó hideg időjárás, amely éjszaka sokakat a fagyás veszélyével fenyeget.

Erdogan török államfő hétfőn korábban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Az AFAD adatai szerint az első, 7,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű mozgás követett.

A hajnali rengésektől függetlenül helyi idő szerint 13 óra 24 perckor egy újabb, ezúttal 7,6-os magnitudójú földmozgásról is jelentést adott az AFAD Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetéből.

Szírában legkevesebb 1300 halottról tudnak

Háromezernél is több halálos áldozatot követeltek a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések.

A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta, északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban.

A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

Mindemellett a katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgás során összeomlott épületek romjai alatt.

Az AFAD időközben további utórengésekre figyelmeztetett. A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől. Szíriában több mint 200 házomlásól tudni.

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás déltájban egy 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal is Kahramanmaras tartomány volt. Az AFAD szerint 185 utórengést jegyeztek fel.

(Nyitóképünkön Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat Törökországba indultó speciális mentőcsapatának parancsnoka, veszélyhelyzet-kezelési igazgató (k) és munkatársai a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 6-án. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport, összesen 19 fő 7 mentőkutyával és mintegy 2 tonnás felszereléssel Törökország földrengés sújtotta térségébe indult.)