Nyitókép: YouTube/DefenseWebTV

Oroszország közelébe telepítenek az amerikai szuperfegyverből

Infostart / MTI
2022. december 23. 08:19
A korszerű kamikaze drónokból most először szállítanak az USA-n kívülre.

Litvánia korszerű katonai drónokat vásárol az Egyesült Államoktól, a héten aláírt, 45 millió eurós megállapodás értelmében Vilnius Switchblade 600 típusú, pilóta nélküli repülőgépekhez jut hozzá - közölte a litván védelmi minisztérium csütörtökön.

"Mi vagyunk az első ország az Egyesült Államok után, amely rendelkezik Switchblade drónokkal" - idézték a nyilatkozatban Arvydas Anusauskas nemzetvédelmi minisztert.

A EU- és NATO-tagállam minisztériuma egyelőre nem tette közzé a szállítás dátumát, ahogy azt sem, hogy a megállapodás hány harci drónról szól.

A pilóta nélküli harci gépek lehetővé teszik, hogy akár 40 kilométeres távolságból elpusztítsák az ellenséges páncélozott harcjárműveket is.

Litvánia egyaránt határos az Oroszország szövetségeseként számon tartott Fehéroroszországgal és a kalinyingrádi orosz exklávéval. Moszkva Ukrajna ellen indított háborújára a balti állam a nemzetbiztonságot közvetlen fenyegető veszélyként tekint, az elmúlt hónapokban emiatt jelentősen megnövelte védelmi kiadásait, és igyekszik korszerűsíteni haderejét. Ezen tevékenységekben mind az Egyesült Államok, mint Németország kulcsfontosságú partnerének számít.