Nyitókép: MTI/EPA/Jiji Press

Merényletet követtek el Abe Sindzó volt japán miniszterelnök ellen

Infostart
2022. július 8. 06:26
Meglőtték egy választási kampányesemény közben Nara városában - jelentette pénteken a helyi média.

A történteket követően Abe eszméletlen volt és a nyakán vérzett - derült ki a hírekből, amelyek a japán Liberális Demokrata Pártra (LDP) hivatkoztak. Az eset délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül történt.

A Reuters hírügynökség az NHK közszolgálati televízió értesülésére hivatkozva azt közölte, hátulról lőhette le egy férfi egy puskával. A TBS Televízió arról számolt be, hogy Abét a mellkasának bal oldalán és a jelek szerint a nyakán is meglőtték.

Az NHK rendőrségi forrásai szerint a 67 éves politikus eszméleténél volt és reagált, miután összeesett - írta a CNN, a Reuters ugyanakkor idézte a Kyodo hírügynökséget, amely szerint ezután viszont úgy tűnt, hogy leállt a szíve és nem voltak életjelei. Abét légi úton kórházba szállították.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára később arról tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudnak biztosat az állapotáról.

Frissítés: Kisida Fumio miniszterelnök szerint elődje

állapota válságos, életmentő műtétet hajtanak rajta végre.

Abe Sindzó öccse szerint testvére vérátömlesztést is kap. A kórházba megérkezett már a politikus felesége is.

A támadás helyszíne (Kyodo News via Getty Images)

A beszámolók szerint egy 40 év körüli helyi férfit elfogott a rendőrség, őt gyanúsítják a lövések leadásával. Úgy tudni, nem akart elmenekülni a helyszínről és hogy saját készítésű puskát használt. Kihallgatása folyamatban van - tudósított a CNN. A hatóságok lefoglaltak egy fegyvert is. Az NHK idézte a férfit, aki állítólag azt mondta, elégedetlen volt Sindzo munkájával és meg akarta ölni őt - írta a Reuters.

Szemtanúk lövéseket - egyes hírek szerint két csattanást - hallottak és fehér füstfelhőt láttak, miközben Abe beszédet mondott egy kisebb tömeg előtt a vasárnapi felsőházi választásra készülő kampányeseményen az ország középső részén fekvő Nara város vasútállomása előtt - látszik az NHK videófelvételén. Ezután a kamera megremeg, kiáltások hallatszanak. Pillanatokkal később rendőrök láthatók, amint egy férfit a földre birkóznak.

Egy az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, az első lövést sokan játéknak gondolták, Abe a második lövésnél esett össze.

  • Abe 2012 decemberétől 2020 szeptemberéig volt Japán miniszterelnöke, ezzel ő az ország leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője.
  • A felsőházi választásokon a prognózisok szerint az LDP várhatóan elsöprő győzelmet arat.
  • Japánban vannak a világ legszigorúbb fegyvertartási törvényei, és a 125 millió lakosú országban rendkívül alacsony az ilyen fegyverek által okozott halálesetek éves száma.
  • A fegyvertartási engedély megszerzése hosszú és bonyolult folyamat, még a japán állampolgárok számára is, akiknek először egy lövészegyesület ajánlását kell megszerezniük, majd szigorú rendőrségi ellenőrzésen kell átesniük.
Légi fotó a helyszínről (Kyodo News via Getty Images)

(Cikkünk folyamatosan frissül.)