Két robbannás is történt a kabuli repülőtérnél - öngyilkos merénylet lehetett

Infostart / MTI
2021. augusztus 26. 16:11
Az afgán főváros, Kabul repülőterénél robbanás történt - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője, majd később megerősítették még egy detonáció hírét.

A Reuters hírügynökség két meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy öngyilkos robbantásos merénylet történt.

A robbanásról tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt.

Később a Pentagon megerősítette a hírt, majd kisvártatva egy második (pontosabban: legalább még egy) robbanás hírét is, valamint azt, hogy

számos amerikai és más polgári áldozatról tudnak.

Azt írták, hogy a második detonáció a Baron Hotelben vagy annak közelében, az Abbey kapu közelében történt.

A térségben napok óta afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy evakuálási repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvételt követően. A nyugati országok korábban figyelmeztettek egy lehetséges merénylet veszélyére a környéken.

A Fox News amerikai hírtelevízió meg nem nevezett fehér házi tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a robbantások után tűzpárbaj alakult ki.

A kabuli repülőtér összes bejáratát lezárták.

A Politico című lap amerikai csütörtökön amerikai kormányzati és egyéb jól értesült forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a felelős.

Egyelőre nincs hivatalos bejelentés a sérültek, halottak számáról

Helyszíni jelentések szerint olyan sok sérült van, hogy nem oldható meg az orvosi ellátás. Videófelvételeken földön fekvő halottak, súlyos sérültek látszanak.

A Fox News szerint 3 amerikai katona is megsérült.

A Reuters egy tálib tisztségviselőre hivatkozva azt írta, legalább 13 ember meghalt, gyerekek is vannak az áldozatok között. Több tálib fegyveres őr megsebesült a közlés szerint.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió egy szintén meg nem nevezett tálib tisztségviselőre hivatkozva legalább 15 sebesültről adott hírt. Amerikai médiumok, köztük a Fox News beszámolója szerint a sebesültek között amerikai katonák, tengerészgyalogosok is lehetnek.

A Sky News emlékeztet: a reptér északi bejáratánál általában ezrek várakoznak az okmányellenőrzés miatt. A térségben többnyire brit katonák tevékenykednek.

A véghajrában vannak a kimenekítési akciók, közeledik az amerikai erők Joe Biden elnök által a napokban megerősített augusztus 31-i csapatkivonási határideje. Az Operation Sámánnak elnevezett magyar kimenekítési művelet már befejeződött, erről itt írtuk meg a publikus tudnivalókat a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium bejelentései alapján.

Jöhet a második szakasz?

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter még a délutáni detonáció előtt azzal kapcsolatban, hogy több német hírportál egybehangzó értesülése szerint már csütörtökön lezárják a műveletet, elmondta: minden erővel az emberek kimenekítésén dolgoznak, de figyelembe kell venni a terrorveszélyt.

Az is fontos tényező, hogy a Bundeswehr katonái nem egyedül, hanem nemzetközi partnerekkel dolgoznak a kabuli repülőtéren, és a fenyegetés minden nemzetet egyformán érint.

Így arra törekednek, hogy

megszakítás nélkül elkezdődhessék a "második szakasz",

amelyben nem katonai mentőművelettel, hanem diplomáciai eszközökkel teszik lehetővé Afganisztán elhagyását a távozni akaróknak - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A sajtóértesülések szerint a védelmi minisztériumban és a Bundeswehrnél arra készülnek, hogy a légierő (Luftwaffe) szállítógépei csütörtökön vesznek fel a fedélzetükre utoljára civileket. Pénteken távoznak a műveletet biztosító katonák is, a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadászai és a különleges bevetési egység (Kommando Spezialkräfte - KSK) alakulatai.

A védelmi minisztérium legutóbbi összesítése szerint 34 járattal 5100 embert juttattak ki Kabulból.