Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash

Oltóanyagokkal kapcsolatos bűncselekmények feltűnésére számít az Interpol

Infostart
2020. december 23. 15:34
Koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányok elrablása, oltóanyagraktárak kifosztása egyaránt szerepel a bűnügyi szakértők által jelzett számos lehetséges fejlemény között.

„Ugrásszerű növekedést” – jósolt az oltóanyagok elleni bűncselekmények tekintetében Jürgen Stock, az Interpol főnöke, a német WirtschaftsWoche-ban megjelent nyilatkozatában. Mihelyt a vakcina megjelenik a napi használatban, oltóanyag-raktárakat akarnak majd kifosztani, szállítmányokat próbálnak majd megdézsmálni, esetleg egy az egyben eltéríteni, elrabolni – tette hozzá.

Stock emellett az oltóanyagok körüli korrupció látványos elburjánzását is a valószínű fejlemények között említette. Mások attól tartanak, hogy az oltást tagadó mozgalmak szervezhetnek különböző szabotázs-akciókat, akár a vakcinák tárolása, akár szállítása, elosztása körül.

Az Európai Gyógyszerügynökség által hétfőn elsőként engedélyezett mRNA-vakcina kiszállítását valamennyi tagországba a tervek szerint már karácsony másnapján, december 26-án – ami a tagállamok többségében, így a gyártó Belgiumban nem is munkaszüneti nap – megkezdik, és az első oltásokat minden tagállamban azonos feltételek mellett, december 27-29. között készülnek bonyolítani.

A gyógyszerszállítmányok biztonsága érdekében

Németországban máris bejelentették, hogy a szállítást a szövetségi rendőrség biztosítja majd, a tárolás helyszínét pedig nem hozzák nyilvánosságra.

A jelenleg ismert tervek szerint az EU-országok többsége – amelyek számára az EU, közösségi megrendeléssel, első körben 200 millió adag szérumot kötött le, további százmillióra pedig elsőbbségi igényt jelzett – egy időben, december 27-én kezdi majd a beoltást, bár a dán kormány például már jelezte, hogy amennyiben már 26-án rendelkezésükre áll az oltóanyag, akkor nem fognak várni másnapig. Hollandiában ezzel szemben, a jelenleg ismert forgatókönyv szerint, csak januárban fogják megkezdeni alkalmazását.

Az új oltóanyag kapcsán Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség főigazgatója hangsúlyozta, hogy miközben a szer hatékonysága meggyőző – 43 ezer fős próbaoltás 95 százalékos eredményt hozott -, „nincs arra utaló bizonyíték” hogy a Covid-19 napokban feltűnt új variánsát ne tudná hasonló biztonsággal kezelni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!