Nyitókép: MTI/AP/Paul Sancya

Joe Biden szerint elegendő államban volt sikeres a végső győzelemhez

Infostart / MTI
2020. november 4. 23:43
"Egyértelmű, hogy elég államot megnyerünk ahhoz, hogy meglegyen az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazat" - emelte ki Biden, de hozzátette, hogy Donald Trump korábbi kijelentésével ellentétben ő nem nyilvánítja még győztesnek magát.

A Demokrata Párt elnökjelöltje abbéli meggyőződésének adott hangot helyi idő szerint szerda délután, hogy meg fogja nyerni az elnökválasztást.

"Úgy gondoljuk, hogy mi leszünk a nyertesek, amikor véget ér a szavazatszámlálás" - fogalmazott.

Emellett ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén megpróbálja egyesíteni a nemzetet, ugyanis szerinte fontos lenne véget vetni annak, hogy a politikai ellenfeleket "ellenségként" kezelik.

Ezzel egy időben a CNN hírtelevízió és a BBC is arról számolt be, hogy a demokrata párti jelölt nyert a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Michiganben.

A demokrata elnökjelöltnek a BBC összesítése szerint 243 elektori szavazata van, míg Donald Trumpnak 214.

Még "kiadó" elektori helyek a BBC szerint:

Pennsylvania - 20 (Trump vezet)
Georgia - 16 (Trump vezet)
North Carolina - 15 (Trump vezet)
Arizona - 11 (Biden vezet régóta)
Wisconsin - 10 (Biden vezet - itt már bejelentették a győzelmét, de a BBC még nem számolja fixként)
Nevada - 6 (Biden vezet)
Alaska - 3 (Trump vezet, szinte biztosan nyerni fog)

Ha Joe Biden megnyeri Nevadát, ahogy a stábja jósolta és például a Fox News is írja, valamint viszi Wisconsint – amit a stábja már bejelentett –, továbbá Arizonában is így marad az eredmény, akkor

épp 270 elektori szavazata lesz és megnyeri a választást.

Donald Trump eközben a Twitteren győzelmet hirdetett Pennsylvaniában, Georgiában és Észak-Karolinában. Elemzők szerint ezen államokban azonban még nem dőlt el véglegesen a verseny a levélszavazatok miatt. A bejegyzést a mikroblog-szolgáltató ezért meg is jelölte, és csak a figyelmeztetés kötelező elolvasása után tette elérhetővé.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.