Nyitókép: MTI/AP/The Advocate/Chris Granger

Eldőlni látszik a szenátus sorsa - ez a felállás Joe Bidennek okozna több bosszúságot

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2020. november 4. 17:13
Nemcsak elnököt, hanem képviselőházi és szenátusi tagokat is választottak kedden az Egyesült Államokban. Úgy tűnik, a törvényhozás továbbra is megosztott marad: a képviselőház a demokratáké, a szenátus a republikánusoké lesz.

A képviselőház esetében a demokrata többség várhatóan megmarad, mértéke viszont szűkülhet. Ugyanakkor a szenátusban, a közvélemény-kutatásokkal ellentétben, már közel sem ennyire biztos, hogy átveszik a hatalmat, sőt, meglepetésre újfent a republikánusok kerekedhetnek fölül – fogalmazott az InfoRádiónak Kaló Máté külpolitikai elemző.

Kérdéses egyelőre, hogy az északi ipari városokban Joe Biden előretörősével megfordul-e a helyzet a végeredmények szerint is. Erre még várni kell, ahogy a georgiai eredményekre is.

Az tehát biztos, hogy a Demokrata Pártnak meglesz a képviselőházi többsége,

ahhoz viszont, hogy a törvényhozási gördülékenység meglegyen, a szenátusnak is meg kellene lennie,

ami jelenleg nem tűnik valószínűnek. De Donald Trump és Joe Biden közü, utóbbi bánhatná jobban megválasztása esetén, hogy a szenátus nem az övé – fogalmazott a szakértő. Ugyanis a szövetségi szintű adminisztrációban levő pozícióknak a kinevezésére, vagy azok megerősítésére, valamint a szövetségi bírói kar tagjainak megerősítésére szenátusi szavazást rendel el az alkotmány. Vagyis

egy demokrata elnök mellett egy republikánus szövetség gátat tud vetni ezeknek a kinevezéseknek,

míg például az elmúlt négy év során Donald Trump és Mitch McConnell, a szenátusi republikánus frakcióvezető együtt a többségét nagyon hatékonyan kihasználva nevezett ki számos szövetségi bírót, amely pozíciók akár hosszú évekre, évtizedekre meghatározóak lehetnek az amerikai jogrendszerben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Amerikai választás: szenátus és képviselőház – Káló Máté
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást