Nyitókép: Twitter/PoliceNationale

Késes terrortámadás történt Nizzában, egy embert lefejeztek

Infostart
2020. október 29. 10:12
Három ember meghalt, többen megsebesültek. A belügyminiszter válságstábot hívott össze.

A támadó a város fő bevásárlórészén található Notre Dame-templomban lépett akcióba. Hivatalos források megerősítették, hogy egy feltételezett támadót elkaptak. A helyszínre rendőrök és mentők vonultak. A rendőrség szerint a környék 11-kor még mindig le van zárva, helyszínelők, nyomozók dolgoznak.

Robbanásokat is lehetett hallani, de a rendőrség közölte, hogy az ő akciójuk következtében, ezért nincs ok a pánikra.

Christian Estrosi, Nizza polgármestere azt írta a Twitteren, hogy egy embert letartóztattak és hogy terrortámadás történt. Újságíróknak nyilatkozva elmondta, a gyanúsított - akit kórházba szállítottak - az "Allah akbar" kifejezést hajtogatta, még akkor is, amikor a sérülései miatt ápolták.

A francia terrorizmusellenes ügyész szerint az elkövetőnek nem voltak társai.

A Reuterst azt írta rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy három halálos áldozat van és az egyiküket, egy nőt, lefejezték.

Az AFP francia hírügynökség rendőri beszámoló alapján azt írta: egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására.

Emmanuel Macron elnök a helyszínre tart. A nizzai polgármester felszólította az egyházakat, hogy erősítsék meg a templomok védelmét vagy óvintézkedésként zárjanak be egy időre.

Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal. A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

A támadás idején Franciaország még mindig gyászolja Samuel Paty francia középiskolai tanárt, akit egy moszkvai születésű, csecsen származású férfi fejezett le majdnem két héttel ezelőtt, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott be a szólásszabadságról szóló óráján. Az esetre is reagálva, de egy korábban elindított program részeként (Emmanuel Macron még februárban hirdette meg az iszlám szeparatizmus elleni harcot) büntethető lesz az olyan uszítás, amikor az interneten úgy teszik közzé valaki adatait, hogy az beazonosítható lehessen akár egy támadó számára is. A gyilkosság nagy felháborodást keltett Franciaországban (a karikatúrákat pedig csakazért is bemutatták például a megemlékező megmozdulásokon) és számos muszlim közösség is elítélte, ahogy Emmanuel Macron is. Az iszlám világ egy részében felháborodást keltettek a francia reakciók.

A france24.com szerint egyelőre nem tisztázott a mostani támadás háttere és hogy összefüggésben áll-e a muszlimok által istenkáromlónak tartott karikatúrák ügyével.

  • Franciaországban a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál 2015. januárban történt mészárlás óta fokozott készültség van terrortámadások veszélye miatt. A halálos áldozatok száma a helyszínen 12 volt, az elkövetők utáni hajszával együtt pedig összesen 20 (köztük a három támadó), a sebesültek száma összesen 21, közülük több súlyos sérült. Az elkövetők társait már meggyanúsították Párizsban, bírósági ügyük folyamatban van.
  • Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe a tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.