Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Visszarúghat a kampányhajrában, ha a Donald Trumpnak kedvező cikkeket tiltja a közösségi média

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző
2020. október 22. 18:30
Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tudományok Kutatóintézete vezetője szerint kimutatható a nagy techóriások liberális - amerikai pártviszonyokra fordítva: demokrata - részrehajlása, de ebből a hivatalban lévő elnök akár profitálhat is.

Szavazatot hozhat Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson, hogy a közösségi oldalak nem engedik posztolni a Biden család korrupciójáról szóló cikket; ez mobilizálhatja a republikánus szavazókat - vélekedett az InfoRádióban Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Tudományok Kutatóintézete vezetője.

"A demokraták és a republikánusok egyaránt tudnának panaszkodni a Google-ra vagy épp a Facebookra;

  • a demokraták azért haragszanak a Facebookra, mert a 2016-os elnökválasztáskor a Clinton-kampányhoz kapcsolódó botrányokat nem igazán tudta megállítani a Facebook,
  • a republikánusoknak pedig az a bajuk, hogy kimutatható, a nagy techóriások inkább a liberális oldal felé húznak"

- ecsetelte a szakértő.

Közben viszont a közösségi platformok azt próbálják hangsúlyozni, hogy nem szeretnék, ha rajtuk keresztül zajlana a kampány, és még a látszatát is el akarják kerülni a pártosság látszatát. Ám a New York Post című lap által a Biden család korrupciójáról készített cikket a Facebook eltávolította, mondván, nincs bizonyítva, ez viszont mintha a kampányba való beavatkozásnak tűnne azok után, hogy korábban nem volt hasonló érzékenység. Erről Csizmazia Gábor így vélekedett:

"A Facebook azt csinálta, hogy blokkolt minden url-t, amelyen a cikk megjelent, a Twitter pedig még a Fehér Ház sajtószóvivőjét is letiltotta, korlátozva a szólás szabadságát.

A Donald Trump kárára történt kiszivárogtatások, híresztelések viszont korábban mintha nem zavarták volna a felületeket" - jegyezte meg.

Hogy ezen eldőlhet-e az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban, arról Csizmazia Gábor úgy látja, a demokrata oldalon aligha változik a szavazók hozzáállása, mozgósító ereje a republikánusok körében lehet csak a tendenciának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Amerikai elnökválasztás - közösségi oldalak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást