Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Magyarics Tamás: a demokraták és a republikánusok is kihasználják a káoszt

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2020. augusztus 28. 15:53
Donald Trumpnak meggyengült egy ütőkártyája, a több gyökerű zavargások miatt viszont a "gyenge demokrata" vezetőkre hárítja a felelősséget a külpolitikai elemző szerint.

Már két halálos áldozata van a wisconsini zavargásoknak, amelyek azután törtek ki, hogy két rendőr tisztázatlan körülmények között többször hátba lőtt egy afroamerikai férfit.

Magyarics Tamás külpolitikai elemző, az ELTE tanára az InfoRádióban azt mondta, a különböző videófelvételek alapján nem egyértelmű, hogy mi történik, vizsgálat zajlik a lövöldözés ügyében, de ezt nem segíti a tüntetések mentén kialakuló politikai légkör, "mind a két oldal eléggé ideges".

"A rendőrök több tagállamban úgy érzik, hogy a demokrata kormányzat nem védi meg őket, ráadásul felelőssé is teszik őket minden atrocitásért. A demokrata elnökjelölt-állító konvención, de már korábban is ráadásul arról beszéltek, hogy

a rendőrségen belül valamiféle rendszerszintű rasszizmus van,

és a feketékkel szemben sokkal durvábban lépnek fel. Nagyon nehéz ebben igazságot tenni, mert statisztikák pro és kontra vannak" - fejtegette Magyarics Tamás.

Hozzátette, rendszerszintű rasszizmusról szerinte azért igen nehéz beszélni, amikor a rendőri állományban igen sok a nem fehér ember.

Közben az egyetemi tanár arra is felhívja a figyelmet, hogy a republikánusok mindenképpen igyekeznek azt a látszatot kelteni - még az ő jelöltállító konvenciójukon is -, hogy zavargások elsősorban demokrata vezetésű területeken vannak.

"Nem lépnek fel kellő eréllyel, nem védik meg a békés tüntetőket az erőszaktevőkkel szemben. A demokraták erre azt felelik, hogy a republikánus politika vezetett idáig" - ecsetelte Magyarics Tamás.

A zavargások mentén a járvány is tombol Amerikában. Hogy ez mennyire befolyásolja a közelgő amerikai elnökválasztást, arról azt mondta,

a demokraták Trump késését, rossz felismerését fel tudják használni a kampányban,

és azt is, hogy személyesen nem jó példával járt elöl.

"Ami fontosabb, hogy a járvány mellett a gazdasági hatások befolyásolhatják az eredményt; nőtt a munkanélküliség, a teljesítmény visszaesése a legnagyobb 1929 óta, miközben pont a gazdaság lett volna Trump legerősebb ütőkártyája" - mutatott rá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
USA-lövöldözés - Magyarics Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást