Nyitókép: MTI/AP/Gilead Sciences

A világ egyik legnépesebb országában kezdik árulni a remdesivir másolatát

Infostart
2020. május 21. 12:04
A bangladesi Beximco Pharmaceuticals jelentette be, hogy a világon elsőként elkezdik árulni a Gilead vakcinájának másolatát, amelyért csak a magánklinikákon kell fizetni.

A Beximco a remdesivir másolatát nagyjából 71 dollárért árulja majd a magánklinikáknak, de az állami kórházaknak ingyen adja, ezzel segítve a koronavírusos betegek kezelését - írja a Bloomberg. A cég vezetője szerint a kritikus a betegeknek legalább hat fiolára lesz szüksége a gyógyszerből.

Banglades, amely nem csak a világ egyik legnépesebb, de az egyik legszegényebb országa is, a WTO szabályainak köszönhetően másolhatja le legálisan a szabadalmaztatott vakcinákat, a leginkább elmaradott országok ugyanis mentességet kaptak az ehhez szükséges liszenszek megszerzése alól, és szabadalmi díjat sem kell fizetniük - idézi a Bloonberget a Portfolio.

Mint arról az Infostart is beszámolt, korábban több ország letette a voksát a remdesivir mellett. Május elején, elsőként az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA) engedélyezte a remdesivir használatát a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítására, majd néhény nappal klsőbb Japán következett.

A Bloomberg cikke szerint öt gyógyszergyártóval (Mylan, Cipla, Ferozsons Laboratories, Hetero Labs, Jubliant Lifesciences) állapodott meg a Gilead Sciences a remdesivir gyártásáról, ezzel 127 országban válhat elérhetővé a készítmény. Az öt gyártó főleg olyan országok piacaira kezdi meg a gyártást, amelyek egészségügyi rendszere nem birkózik meg a járvánnyal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!