Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser

Az új bécsi kormány több szempontból is különleges

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2020. január 7. 20:41
Szerdán hivatalba lép az új osztrák kormány. A néppárti–zöld koalícióban több a női, mint a férfi politikus.

A szeptember végi előre hozott választáson megerősödött és magabiztos győzelmet aratott az Osztrák Néppárt, amely a voksok 37,5 százalékát kapta meg. A harmadik helyre befutó Szabadságpárt támogatottsága csaknem 10 százalékkal esett vissza, míg a negyedik helyet megszerző zöldek több mint 10 százalékponttal növelték támogatottságukat, és a voksok 13,9 százalékát szerezték meg.

A Néppárt és a Zöldek jóval karácsony előtt kezdtek el tárgyalni az együttműködésről, ami az új évre meg is született. Múlt szombaton a kisebbik koalíciós társ kongresszusa pedig támogatta a közös programot.

Alexander Van der Bellen államfő kedden a Hofburgban iktatta be hivatalukba az új kormány tagjait.

„Az osztrákok most azt várják el, hogy a szövetségi kormány gyorsan, nyugodtan és lelkiismeretesen dolgozzon országunk érdekében – hangsúlyozta az államfő. – És azt kérem,

folytassák egymással a párbeszédet. Nem csak egymással, hanem a többi parlamenti párttal is. A civiltársadalommal vagy az ellenfelekkel éppúgy, mint saját híveikkel.”

Az államfő felmentette hivatalából a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány tagjait, majd beiktatta az új kormánytagokat, Sebastian Kurz kancellárt, Werner Kögler zöldpárti alkancellárt, aki a sport- és közszolgálati miniszteri teendőket is ellátja, valamint a 13 minisztert és a két államtitkárt.

A Zöldek számára központi kérdés az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság. A Néppárt adócsökkentést ígért a munkavállalóknak, valamint következetes intézkedéseket az illegális migráció és, mint ahogyan Sebastian Kurz fogalmazott: a politikai iszlám elleni fellépésben.

Az új bécsi kormány több szempontból is különleges: a Néppárt és a Zöldek először vesz részt közösen kormányzati munkában,

a kormányban több a női politikus, mint a férfi, Sebastian Kurz pedig második hivatali ciklusának kezdetén is a legfiatalabb kormányfő az Európai Unióban.

A néppárti–szabadságpárti koalíció múlt év tavaszán azért jutott válságba, mert a párt akkori vezetőjéről tavaly tavasszal napvilágot látott egy titokban Ibizán rögzített videofelvétel, amelyen Hans-Christian Strache akkori alkancellár nyíltan korrupcióról beszél, és támogatásért cserébe komoly haszonnal kecsegtető üzleti lehetőségeket ajánl egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szerdán hivatalba lép az új osztrák kormány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást