Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak Merkel állapotának

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2019. július 12. 19:23
Néhány héten belül immár harmadszor remegett teljes testében egy nyilvános eseményen Angela Merkel német kancellár. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a jelenségnek szimbolikus jelentősége van a német nagykoalíció állapota, valamint a németországi bel- és külpolitikai feszültségek szempontjából.

Néhány héten belül harmadszor fogta el a remegési roham Angela Merkel német kancellárt. Első alkalommal Volodimir Zelenszkij frissen megválasztott ukrán elnök berlini látogatása során, másodjára a berlini Bellevue palotában az egyik minisztere kinevezési ünnepségén, a napokban pedig, amikor a finn miniszterelnököt fogadta Berlinben, "éppen a himnusz magasztos pillanatiban" – idézte föl Kiss J. László.

Megfigyelhető közben, hogy a nyugati média, elsősorban az amerikai sajtó egyre többet foglalkozik a kancellár egészségével. Ami érhető, hiszen a legmagasabb helyi politikai személyiség egészségi állapota az Egyesült Államokban közügy, fogalmazott a Corvinus tanára, hozzátéve:

Európában ezeket a kérdések kicsit szemérmesebben kezelik.

Azonban a német kormánykoalíció helyzete kapcsán és a német belpolitika alakulásával összefüggésben ennek a jelenségnek szimbolikus értelmet tulajdonítanak, magyarázta Kiss J. László.

Természetesen folyamatosan érkeznek a cáfolatok, hogy komolyabb baja lenne,

a politikában azonban a szimbolikának igencsak nagy jelentősége van, és az abba beleillő eseményeknek pedig önálló élete,

jegyezte meg az egyetemi tanár. A német nagykoalíció állapota és a belső feszültségek egyaránt nagyobb jelentőséget adnak ennek.

A lemondás kérdése, ennek megítélése természetesen Angela Merkelre, és az őt körülvevő politikusoknak és orvosokra tartozik, de bizonyos, hogy egyelőre sok szól amellett, hogy amennyiben ez bekövetkezik, akkor a koalíció helyzete is kritikus állapotba kerül – emelte ki Kiss J. László. Merkel távozása a koalíció felbomlását, és előre hozott választásokat eredményezne, ami

egy nagyon komoly politikai földrengéssel lenne egyenlő

Németországban - tette hozzá az egyetemi tanár.

Angela Merkel csütörtökön azt mondta az egészségét firtató újságírói kérdésre: "Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet. Gondolhatják, hogy mint minden ember, odafigyelek arra, hogy egészséges legyek, és vigyázok az egészségemre."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szimbolikus jelentőséget tulajdonítanak Merkel állapotának
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást