Elkészült Ferenc pápa különleges csíksomlyói miseruhája

Infostart
2019. május 20. 16:07
Fehér alapon sárga, barna, bordó és piros motívumok dominálnak rajta, egy szatmári varrónő készítette.

Vasárnap készült el az az ünnepi miseruha, amelyet Ferenc pápa június 1-jén a csíksomlyói ünnepi szentmisén visel majd - közölte a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál.

A ruhát egy szatmári tervező-kivitelező, Sabau Trifu Cristina alkotta meg, aki a portál kérdésére elmondta, az eredeti tervet követve a miseruha hátoldalán található a romániai pápalátogatás logója a magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és kegytemplom látható. Ezeket a jelképeket egységes látvány- és színvilágban kapcsolta össze a művész, aki a díszítést saját kezűleg készítette -

selyem- és aranyszálat, nemes, finom, színes kelméket ötvözve, így került a fehér alapra a kompozíció sárga, barna, bordó és piros árnyalatokkal.

A ruhán a virágok mellett néhány tövismotívum is helyet kapott a bordó "zónában", ami annak a jelképe, hogy a Csíksomlyón ünneplő nép miként ment át az évszázadokon megannyi szenvedésen, megpróbáltatáson.

Az infulán - ami a szentatya csúcsos fejfedője lesz - a miseruha szín- és formavilága ismétlődik, ott a sárgásabb árnyalatok nagyobb teret kaptak.

A ruha a látogatás előtt egy héttel már Csíkban lesz.