Nyitókép: Twitter

Még egy napig oltják a Notre-Dame-ot

InfoRádió
2019. április 16. 09:44
Az utómunkálatok sokáig eltarthatnak, mert ismét felizzhatnak a gerendák a katedrálisban - mondta az InfoRádióban Jambrik Rudolf nyugalmazott tűzoltó ezredes.

"A szakzsargonban úgy mondjuk, akkor oltottunk el egy tüzet, amikor teljesen le van feketítve" - mondta Jambrik Rudolf arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a hétfőn kigyulladt párizsi Notre Dame oltása. A nyugalmazott tűzoltó ezredes jelezte, az épületben lévő öblös gerendák nagyon sokáig képesek izzani, az utómunkálatok ezért akár szerda reggelig is eltarthatnak, és még egész nap locsolni kell a katedrális egyes részeit.

Az oltáshoz használt rengeteg víz is súlyos károkat okoz, lecsorog az alsóbb szintekre is a szerkezeti elemeken, de ilyenkor az oltás a cél - közölte a szakember, hozzátéve, hogy a víz kisebb pusztítást végez, az átázott épületrészek ki fognak száradni.

"A helyreállítás évekig fog elhúzódni, ezalatt kiszárad az épületszerkezet, és a további károsodástól mentesíteni tudják olyan anyagokkal, amelyek ma már nem futurisztikusak. Képesek a teljesen elszenesedett szerkezeteket is tökéletesen megtisztítani, eredeti állapotba hozni"

- mondta Jambrik Rudolf.

A tűzoltók munkájáról a szakértő elmondta, óriási bravúr, hogy az égő tetőszerkezet alatt, miközben az oltás folyt a fejük felett, már bementek az épületbe, és biztonságos helyre vitték a műkincseket.

"Úgy néz ki, hogy sikeres volt az oltás, sikerült a szerkezetet megőrizni, és bár a kárérték felbecsülhetetlen, nem semmisült meg az épület" - mondta a tűzoltó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Notre Dame - tűzoltószakértő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást