Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian

Elengedték a Kim Dzsong Nam meggyilkolásával vádolt egyik nőt

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. március 11. 16:35
Visszavonta a maláj főügyész a gyilkosság vádját az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam kivégzése ügyében. A férfit két éve mérgezte meg egy indonéz és egy vietnámi származású nő a Kuala Lumpuri-i repülőtéren, akik azonban azt állítják: azt hitték, csak egy csínyben vesznek részt.

Vasárnap jelentette be a malajziai főügyész: visszavonja a gyilkosság vádját az indonéziai Siti Aisyah ellen. Ő volt az egyike annak a két fiatal nőnek, akik az észak-koreai vezető száműzött féltestvérét, Kim Dzsong Namot 2017 februárjában a Kuala Lumpur-i repülőtéren megmérgezték. Az ügyészség közleménye ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés nem jelent felmentést a vád alól, amennyiben újabb bizonyítékok kerülnek elő, a nőt újra vád alá helyezhetik.

A 27 éves Aisyah ügyvédje a lépést azzal indokolta: védence ártatlan, nincs semmi bizonyíték arra, hogy a mérget ő juttatta volna az áldozat szervezetébe.

A kamerák elé állt maga a vádlott is. Azt mondta: meglepte az ügyészség döntése. „Olyan boldog vagyok! Nem számítottam arra, hogy még ma szabadon engednek. Köszönöm Widodo elnöknek, minden miniszterének és az indonéz nagykövetség munkatársainak, akik a malajziai ügyvédekkel együtt dolgoztak az ügyemen. És köszönöm a maláj hatóságoknak, hogy szabadon engedtek.”

Tettestársa, a vietnámi Thi Huong, továbbra is előzetes letartóztatásban van, a biztonsági kamerák tanúsága alapján ugyanis ő volt az, aki a VX ideggázt, az egyik legerősebb ismert idegmérget, 45 éves áldozatuk arcába kente.

Azt hitték, ezúttal is csak csínytevés

Minden idők egyik legfurcsább kivégzéseként vonult be a történelembe Kim Dzsong Nam meggyilkolása. A két nő ugyanis azt állítja: azt hitték, hogy csak egy rejtett kamerás televíziós műsorban vesznek részt. A gyilkosságot megelőzően több másik helyszínen, szállodáknál és repülőtereknél vízzel locsoltak le embereket, felbérlőik busásan megfizették őket a csínyekért.

Az észak-koreaiaknak vélt ügynökök köddé váltak, így csak a két nőt tudták vád alá vonni. Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást, mivel az áldozat, Kim Dzsong Un vezető féltestvére, gyakran bírálta az észak-koreai rezsimet. Korábban apjuk, Kim Dzsongil örököseként emlegették, amikor azonban nem ő vált a kommunista állam vezetőjévé, elmenekült Koreából és halála napjáig számüzetésben élt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb fejlemény Kim Dzsong Nam furcsa halála ügyében
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást