Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Brexit: kedden minden szem a brit parlamentre szegeződik

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2019. január 14. 17:38
Várhatóan leszavazza kedden a brit Képviselőház azt a munkatervet, amit Theresa May az Európai Unióval együttműködve dolgozott ki Nagy-Britannia kilépésének a módjáról. A miniszterelnök hétfőn egy gyárban mondott beszédet elképzeléseiről. A sorsdöntő szavazás eredménye kedd este derül ki.

Theresa May még az utolsó percekben is próbálkozik brexittervezete elfogadtatásával. Vasárnap azt mondta: "A szavazás tétje a bizalom a demokráciában." Ezek komoly szavak, de a brexittervet valószínűleg mégsem fogadják majd el kedden a Parlamentben. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen arányban szavazzák le.

Az ellenzék a terv elvetését követően bizalmatlansági indítvány benyújtására készül, hátha kormányra jut a kaotikus helyzetben. Ez már csak azért sem életszerű elképzelés, mert a párt vezetője, Jeremy Corbyn népszerűtlen, és kevesen tartják képesnek az ország vezetésére.

A liberálisok új népszavazást tartanak helyesnek a brexitről, ezért szavaznak majd kedden nemmel. Theresa May számára az a legkellemetlenebb, hogy a kormánypárti konzervatív és unionista honatyák közül is legalább százan készülnek a tervezet leszavazására, mert különböző okokból elfogadhatatlannak tartják azt.

Theresa May ugyanakkor közölte, kész a tervezet B-változatának sürgős benyújtására is, azonban legszűkebb körein kívül senki sem tudja, hogy ez mit tartalmaz.

A kormányfő hétfőn egy gyárban tartott beszédet, aminek lényege az volt, hogy

a brexit blokkolása ellenkezik a kilépésről döntő referendumban kifejeződött népakarattal.

A közép-angliai Stoke-on-Trent városában gyári munkások előtt kijelentette: csak úgy lehet elkerülni a megállapodás nélküli brexitet, ha a parlament kedden megszavazza az EU-val elért megállapodást. May szerint "a felelőtlenség csúcsa lenne", ha az alsóház más módon cselekedne. Hozzátette: a megállapodás nélküli brexit lehetősége változatlanul súlyos kockázat, de az ő megítélése szerint

az egyezmény leszavazásának még valószínűbb következménye lenne egy olyan mértékű "parlamenti bénultság", amely a brexit elmaradásának kockázatával járna.

Közben Brüsszelből olyan hangok hallatszanak, hogy az előállott bizonytalanság tudatában az Európai Unió márciusról esetleg júliusra halasztaná a brit elszakadás dátumát.

Theresa May katasztrófától tart

Theresa May brit miniszterelnök szerint továbbra is megvan annak a súlyos kockázata, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, de az egyezmény elvetése esetén ennél is nagyobb lenne az esély a Brexit elmaradására.

A brit kormány és az EU hétfőn levélváltásban biztosította egymást arról, hogy mindent megtesznek az elért megállapodás legvitatottabb eleme, az újbóli ír-északír határellenőrzés szükségtelenné tétele végett kidolgozott tartalékmegoldás (backstop) életbe léptetésének elkerülése, vagy legfeljebb korlátozott idejű alkalmazása érdekében.

May hétfőn a közép-angliai Stoke-on-Trent városában mond beszédet gyári munkások előtt. A város választóinak csaknem 70 százaléka a kilépésre szavazott a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson, a helyi brexit-párti szavazatarány messze meghaladta az országos átlagban elért szűk, 51,89 százalékos kilépéspárti többséget.

Beszédében May kijelentette: csak úgy lehet elkerülni a megállapodás nélküli brexitet, ha a parlament kedden megszavazza az EU-val elért megállapodást.

A konzervatív párti kormányfő szerint "a felelőtlenség csúcsa lenne", ha az alsóház más módon cselekedne.

Hozzátette: a megállapodás nélküli Brexit lehetősége változatlanul súlyos kockázat, de az ő megítélése szerint az egyezmény leszavazásának még valószínűbb következménye lenne egy olyan mértékű "parlamenti bénultság", amely a Brexit elmaradásának kockázatával járna.

Nem hivatalos becslések szerint az sem kizárt, hogy az alsóház akár három számjegyű többséggel is elvetheti a brexitmegállapodást.

Theresa May már vasárnap, a Sunday Express című jobboldali, erőteljesen EU-szkeptikus brit tömeglapban megjelent cikkében is azzal érvelt, hogy ha a parlament elveti a Brexit-egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, "vagy egyáltalán ki sem lép" az Európai Unióból.

May a londoni kormányfői hivatal által kiadott előzetes tájékoztatás szerint hétfői beszédében várhatóan ezt az érvelést toldja meg azzal a figyelmeztetéssel, hogy az utóbbi lehetőségnek most már nagyobb a valószínűsége, mint az előbbinek.

Theresa May korábban többször is hangoztatta azt a véleményét, hogy a megállapodás nélküli brexit is jobb, mint egy rossz brexit-megállapodás.

A kilépési feltételekről szóló, novemberben elért egyezség kidolgozása óta azonban May visszatérő érvelése az, hogy a brexit-megállapodás parlamenti elfogadásának csak két lehetséges alternatívája van: vagy a megállapodás nélküli brexit, vagy az, hogy az Egyesült Királyság ki sem lép az EU-ból.

Feledy Botond: nyomásgyakorlási kísérlet

Theresa May tűkön ülve várja a keddi szavazást a brit parlamentben, ahol az általa tető alá hozott kilépési szerződésről döntenek - mondta az InfoRádió kérdésére Feledy Botond. A külpolitikai elemző szerint a miniszterelnök legfrissebb nyilatkozata része annak a nyomásgyakorlási kísérletnek, amelyet a kormányzat igyekszik kifejteni a parlamentre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kedden szavaz a brit Képviselőház a Brexit-tervezetről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Feledy Botond külpolitikai elemző
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást