Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Feledy Botond: az uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozása fontosabb a közös európai haderőnél

Infostart / InfoRádió
2018. december 13. 06:03
Theresa May európai körútja nem hozhat áttörést a már megkötött uniós megállapodásban – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A már felvetett közös európai hadseregnél is nagyobb jelentőségű az uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozása – emelte ki a külpolitikai elemző.

Nem hozhat érdemi változást a már megkötött uniós megállapodásban Theresa May európai vezetőkkel való tanácskozása – mondta Feledy Botond. „Politikai időnyerés szempontjából ez egy logikus választás, de nem biztos, hogy tárgyalástechnikailag ez előrébb viszi őt” – fogalmazott.

A megállapodás jogi szövegét az Európai Bíróság tudja értelmezni – mondta Feledy Botond arra reagálva, hogy brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve szó lehet „tisztázó dokumentumok” elfogadásáról. A hozzáfűzött politikai deklarációk nem lesznek elegendőek a toriknak és az unionistáknak – hangsúlyozta a szakértő.

Mivel a Theresa May által vezetett kormányzó brit Konzervatív Párt elveszítette a többséget az előrehozott választáson, ezért a brit miniszterelnöknek lényegében már meg kellett volna buknia – mondta a szakértő. „Ehhez képest még mindig kitart” – fogalmazott, hozzátéve:

„ő nem fogja feladni”.

A brit kormány szándéka az, hogy a Brexit-megállapodás január 21. előtt a ház elé kerüljön. Feledy Botond szerint ennek lehet realitása. A konzervatív sorokból 48 képviselő aláírásával lehet ellene bizalmatlanságot kezdeményezni, és új vezetőt kijelölni. Legutóbb csupán 21 fő támogatta ezt. A másik lehetőség, hogy a Munkáspárt rendes bizalmatlansági indítvánnyal a teljes parlament előtt kezdeményez bizalmatlanságot, vagy megpróbálnak új választást összehívni.

A külpolitikai elmező szerint a legvalószínűbb, hogy belülről buktatják meg Theresa May-t. A miniszterelnökcsere a legvalószínűbb. Feledy Botond ezt politikailag érhetőnek, viszont Nagy-Britannia szempontjából tragikusnak nevezte.

Kiberbiztonság

Korábban is létezett egy hálózatbiztonsági ügynökség, amelynek mandátuma 2020-ban járna le. Ennek működését véglegesítené az unió és más kompetenciákkal ruházná fel – fogalmazott Feledy Botond, hozzátéve: egy egész Európára kiterjedő kiber kompetencia központ-hálózat felállítása a cél. „Az európai kibertér jelenleg egy átjáróház” – jegyezte meg. Ennek az állapotnak a megváltoztatását célozza a GDPR-szabályozás, a kritikus infrastruktúrákat védő irányelv és a most tárgyalás alatt lévő centrifikált rendszer.

A szakértő szerint az uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozása a közös európai haderő létrehozásánál is fontosabb ügy.

Miközben ez egy védelmi intézkedés, nincs annyi precedens, mint a több száz éves hadseregekben, így mozgosíthatóbb, illetve „ez a versenyképességünk záloga” – hangsúlyozta a szakértő.

Feledy Botond úgy fogalmazott, hogy egy olyan védőhálót igyekeznek Európa köré felhúzni, amely egyszerre nyújt gazdasági és biztonságpolitikai védelmet. Ez új munkahelyek létrehozását, innovációt és beruházásokat ösztönözhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Feledy Botond Theresa May-ről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Feledy Botond a kiberbiztonsági ügynökségről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást