Nyitókép: Pixabay

Informális EU-csúcs: migráció, biztonság, brexit

Infostart
2018. szeptember 19. 07:11
A migráció, a biztonság és a brexit kérdései lesznek napirenden az Európai Unió állam- és kormányfőinek szerdán kezdődő informális salzburgi csúcstalálkozóján.

EU-források a BruxInfo érdeklődésére megerősítették, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Salzburgban bizonyosan nem kezdeményez majd vitát a 7-ik cikk szerinti eljárásról és a jogállamiságról Magyarország és Lengyelország esetében. Helyette inkább a migráncióval kapcsolatban felgyülemlett feszültségek levezetésére szeretné szánni a megbeszélést, ami szerda este egy informális vacsorával kezdődik Mozart szülővárosában.

Migráció, biztonság, brexit

Szerda este a vezetők nem hivatalos munkavacsorát tartanak, amelyen a megbeszélés fő témája a migráció lesz. Megvitatják a legújabb fejleményeket és értékelik az előrelépést az illegálisan érkező bevándorlók számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén.

Meghívólevelében Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a tagállamok között ismét felszínre került feszültségek után Salzburgban sikerül véget vetni a kölcsönös nehezteléseknek és visszatérni egy konstruktív megközelítéshez, ugyanis szerinte kizárólag az vezethet eredményre a migráció kezelését illetően, amit az is mutat, hogy a menedékkérők száma az utóbbi hónapokban a 2015-ös válság előtti szintre csökkent.

Mint meghívójában írta:

Nyilvánosan szeretném leszögezni a következőt: a migrációs válság lezárása valamennyi tagállam és uniós intézmény közös feladata.

Csütörtökön az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, valamint a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről lesz szó.

Theresa May brit miniszterelnök beszámol majd a Szkripal-ügy állásáról is.

A Bruxinfo értesülése szerint Theresa May és Donald Tusk is a legújabb fejlemények fényében sürgeti majd a júniusban elhatározott szankciók (főleg diplomáciai kiutasítások) gyorsított ütemű végrehajtását.

A brit kormányfő még szerda este a brexit-tárgyalások állásáról is áttekintést ad, hogy aztán másnap az Európai Unió, már Theres May nélkül, Michel Barnier uniós főtárgyalóval együtt csak 27-es körben áttekintse a célegyenesbe forduló tárgyalások állását.

Donald Tusk azt szeretné, ha a vezetők három kérdésben foglalnának állást:

  1. Jussanak közös nevezőre az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni partnerségéről szóló közös politikai nyilatkozat jellegéről és általában a formájáról.
  2. Vitassák meg, hogyan képzelik a brexit-tárgyalások utolsó szakaszát, ideértve egy rendkívüli csúcstalálkozó novemberi esetleges összehívását is (amelyen véglegesítenék a brit kilépésről szóló megállapodást).
  3. Az Európai Tanács elnöke szerint az EU-nak újfent hangsúlyoznia kell egy jogilag működőképes ír „védőháló” szükségességét a kemény határ elkerülése végett a sziget északi és déli része között.

A kétnapos csúcstalálkozó házigazdája Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria kancellárja lesz.