Nyitókép: Dominique Hommel

Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. szeptember 11. 06:00
Kedden vitatja meg az Európai Parlament a magyar jogállamiság torzulásának veszélyéről szóló Sargentini-jelentést. A strasbourgi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal.

Egyebek mellett az alkotmányosság, a választási rendszer működése, a korrupció, a tudományos élet és a véleménynyilvánítás szabadságának témakörében áll fenn a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének Magyarországon a Judith Sargentini, holland zöldpárti képviselő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott különjelentés értelmében.

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) elfogadott értékelés tervezetéhez a képviselőtestület alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi bizottsága is csatolta a véleményét. A délután háromtól az Európai Parlament napirendjére kerülő dokumentum szerint indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása, amely eg későbbi szavazás után végső soron – az összes többi EU-tag egyhangú támogatása esetén – Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztésével is járhat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn sajtótájékoztatón ismételte meg a jelentés szakbizottsági vitájában is elmondott álláspontját.

„A Sargentini-jelentés minősített hazugságok gyűjteménye. Méltatlan támadás Magyarországgal szemben és egy bosszúállási kísérlet azért, mert Magyarország megvédi a határait és nem hajlandó illegális bevándorlók befogadására” - fejtette ki.

Brüsszelben Kovács Zoltán kormányszóvivő arról beszélt, hogy „a jelentés vitájában koncepciós eljárással állunk szemben, amelyben a tények és a tartalmi elemek kevés szerepet játszanak.”

A délutáni vitán Orbán Viktor is részt vesz, a kormányfő hét perces felszólalásra kapott lehetőséget,

ám később, nagyjából fél 6 körül sajtótájékoztatót is tart a politikus az elhangzottakról.

Az Európai Parlament szerdán szavaz a különjelentésről. A dokumentum elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) volna szükség. Judith Sargentini múlt héten az Euronews-nak nyilatkozott várakozásairól.

„Szerintem nagyon szoros lesz a szavazás eredménye, hiszen a kétharmad nagyon sok.

De tudom, hogy a parlamenti többség támogatja az általam írt jelentést, amelyről a Polgári Jogok Bizottságában megegyeztünk. Meglátjuk mi lesz, de az üzenet egyértelmű és világos: rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon és a magyarok ugyanúgy megérdemlik a demokráciát és a jogállamiságot, mint bármely más európai uniós polgár” - fejtette ki Sargentini.

Az EP-képviselő azt mondta, a dokumentum olyan nemzetközi szervezetek értékelésein és bíróságok ítéletein alapul, melyeknek senki nem kérdőjelezheti meg a függetlenségét. A magyar kormány szerint azonban a szöveg "ténybeli tévedéseket, csúsztatásokat, hazugságokat" tartalmaz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sargentini-jelentés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást