"Az egész német politika meg fog változni"

Infostart
2017. szeptember 24. 21:23
Angela Merkel pártja, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a német szövetségi parlamenti választáson, ami önmagában siker, ám mégis csalódásra adhat okot a kancellár számára - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője.

Angela Merkel nyert, de nem győzött – foglalta össze a németországi választási eredményeket a Nézőpont Csoport vezetője. Mráz Ágoston Sámuel közölte, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 35 százalék fölött látták a CDU/CSU-t, míg az exit pollok alapján 32-33 százalékon áll, vagyis történelmileg és a várakozásokhoz képest is gyenge eredményt ér el a pártszövetség.

A választási rendszer alapján állítható, hogy

Angela Merkel alakít kormányt, a kérdés csak az, hogy milyen koalícióban

– tette hozzá.

Nincs könnyű helyzetben a német kancellár, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon. A következő hónapok valószínűleg koalíciós tárgyalásokkal telnek majd – tette hozzá.

Ha a nagykoalíció nem jön létre, akkor a Jamaica-koalíciónak lenne esélye a CDU/CSU, a Zöldek és a liberálisok részvételével – vélekedett.

Az elemző szerint a nagy pártok vereséget szenvedtek, a kis pártok között éles verseny volt a harmadik erő szerepéért, és sokak meglepetésére az Alternatíva Németország (AfD) futott be. Az egész német politika meg fog változni, ugyanis a II. világháború óta nem volt olyan, hogy egy rendszerellenes, elitkritikus, konfrontatív párt is bejusson a német parlamentbe – emelte ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mráz Ágoston Sámuel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást