Nyitókép: Pixabay

Nyugalom, biztosan lesz elég búza

Infostart / MTI
2024. szeptember 27. 19:23
900 ezer hektáros termőterület alig több mint a felén már véget ért véget a betakarítás.

Az eddigi betakarított mennyiség és a termésbecslések alapján biztosított a kukoricaellátás Magyarországon, behozatalra ezért nem lesz szükség - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Gabonatermesztők Országos Szövetségével, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével közösen kiadott közlemény alapján a majdnem 900 ezer hektáros termőterület alig több mint a felén ért véget a betakarítás, pontos adatok ezért még nincsenek. Az ugyanakkor már biztos, hogy se mennyiségi, se minőségi gondok nem lesznek a kukoricával belföldön.

A három szervezet az Agrárminisztériummal (AM) egyetértésben arra kér mindenkit, hogy tartózkodjon a piaci szempontból káros megnyilvánulásoktól, az ukrán importtilalom feloldását ugyanis pánikkeltéssel sem lehet elérni - fogalmaztak. Hozzátették, hogy a termelők, a felvásárlók és feldolgozók közötti bizalom felbomlása súlyosbítaná az aszállyal és a kedvezőtlen piaci viszonyokkal küzdő gazdálkodók helyzetét is.

A gabona és az olajos magvak importjára szigorú szabályok vonatkoznak, Ukrajnából nincs beszállítás, máshonnan is csak bejelentési kötelezettséggel - olvasható a közleményben.