Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Az uniós átlagot meghaladva nőttek a bérek idehaza az első negyedévben

Infostart
2024. június 19. 08:10
Az átlagos órabér tekintetében viszont csak három uniós tagállamot előzött meg Magyarország.

Uniós összevetésben az idei első negyedévben az ötödik legnagyobb mértékben (13,7 százalékkal) emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek és a bérek az előző év azonos időszakához képest – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján. Ennél nagyobb mértékben csak Lengyelországban, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában emelkedtek a bérköltségek.

Leginkább az építőiparban nőttek a bérköltségek – 16,9 százalékkal. Az uniós átlag 6,1 százalék volt 2024 első negyedévében.

A 2023-as év utolsó negyedévében ütemesebb volt a magyar bérek növekedése (16,4 százalékos),

a második negyedévben pedig Magyarországon nőttek a leginkább a bérek – 17,3 százalékkal.

Az idei első negyedévben a munkaerőköltségek 5,5 százalékkal, míg a bérek 5,8 százalékkal emelkedtek az Európai Unióban.

A tavalyi adatok alapján idehaza tizenegy euró volt az átlagos órabér. Ebben az összevetésben Magyarország csak Lettországot (10,7 euró/óra), Romániát (10,4 euró/óra) és Bulgáriát (8,1 euró/óra) előzte meg az uniós tagállamok közül. Az óránkénti munkaerőköltség tavaly 12,8 eurót tett ki Magyarországon, ez a harmadik legalacsonyabbnak számított az EU-ban, csak Bulgáriában és Romániában volt kisebb ennek a mértéke.

A kelet-közép-európai régióban az elmúlt időszakban ütemesen, az uniós átlag felett nőttek a bérek, ugyanakkor ez nem enyhítette komolyabb mértékben az érintett országok bérlemaradását.

Márciusban a hazai bruttó bérek 13,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ami a Portfolio megállapítása szerint azt jelenti, hogy az év elejei gyors, 14,6 százalékos béremelkedési ütem továbbra is kitart.