Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Még akár hetekig is lebegtethetik az Evergrande csődjét

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2021. október 4. 19:07
Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint az ingatlankezelési vállalat eladásával csak elodázhatják egy nagyobb bajjal történő szembesülést.

Értékesíti ingatlankezelési vállalatának 51 százalékát a csőd közlébe jutott kínai mamutvállalat, az Evergrande.

A több százmilliárd dollárra rúgó, a kínai bruttó hazai termék 2 százalékának megfelelő kötelezettségekkel küzdő cég több elemző szerint rendszerszintű kockázatot jelent, és a vállalat gondjai átterjedhetnek a pénzügyi rendszerre és visszahatnak az egész világgazdaságra is.

Nagy Viktor, a Portfolio elemzője szerint a most bejelentett értékesítés nem a tartós megoldást, csak a napi túlélést szolgálja.

"Amikor megérkezett a hongkongi tőzsdétől a hír, hogy felfüggesztették az érintett vállalatok részvényeinek a kereskedését, még nem volt teljesen egyértelmű, hogy miről van szó, a bizonytalanság pedig általában rosszat is tesz a tőzsdének, a hongkongi index rövidesen 2 százalékot veszített is az értékéből" - mondta el az InfoRádióban Nagy Viktor.

Azóta kínai lapértesülések alapján már körvonalazódik a kép, és úgy tűnik, hogy az érintett cégek kérték a felfüggesztést, mert "egy hatalmas tranzakcióra lehet számíani".

"Az Evergrande 300 milliárd dollárnyi adóssága már akkora, hogy már többen rendszerszintű kockázatot látnak ebben. Több részleget már megpróbáltak értékesíteni a közelmúltban, és forrásokhoz is próbálnak jutni, például a kötvények kamatát is fizetve azokból" - folytatta Nagy Viktor.

Az ingatlankezelési vállalat eladásából 5,1 milliárd dollárnyi pénz

mozdulhat meg a piacon, de Nagy Viktor megfogalmazása szerint ez aligha "segíti ki a céget", amely "már néhány tízmillió dollárnyi kötvénykamatot sem tudott kifizetni" az elmúlt hetekben, két alkalommal is mulasztva kamatfizetést. Hivatalos csődbejelentés még nincs, Nagy Viktor külön aláhúzta, hogy van egy 30 napos határidő, amíg várni lehet egy ilyennel.

"Maga a csőd tehát még nem történt meg, de lehet tudni róla, hogy már kisebb összeget sem tud fizetni a vállalat" - szögezte le.

Ha viszont csak a kötvénykamatok kifizetése a cél, akkor a következő hónapokra ez az eladás kisegítheti az Evergrande-ot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Evergrand - átmeneti segítség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást