Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Szabályoznák az új éttermek nyitását a piacon lévők

Infostart
2021. június 15. 12:07
A "tisztességtelen üzleti magatartás" elburjánzása ellen lép színre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Épp a "Balatonra tart" az újrainduló magyar vendéglátás, sokan pedig elszerződtek más ágazatba, ezért a Magyar Vendéglátók Ipartestülete praxisjogot, ezáltal piacvédelmet és területi korlátozások bevezetését kéri; az állam mielőbbi beavatkozása az elnök Kovács László szerint az újraindulás kockázatait is enyhítené - olvasható a Világgazdaságban.

Az intézkedés megerősíthetné a túlélő vállalkozásokat, és segíthetné a hosszú távú tervezésüket.

Az ipartestület azt szeretné megakadályozni, hogy a "más ágazatban megerősödött, tőkeerős, nem szakmai befektetők tönkretegyék a még talpon lévő, magas színvonalon teljesítő vendéglátósokat".

Az MVI most különösen a külföldiek híján a még talpra nem állt budapesti éttermek sorsa iránt aggódik; itt

kritikus a munkaerőhelyzet,

a budapesti üzletek 50-60 százaléka van nyitva - nekik most teljes költséggel kell üzemelniük jóformán a nulláról -, jókora területi eltérésekkel, 10-15 százalék pedig lehúzta a rolót.

Az újraindulásnak az is összetevője, hogy vadiúj árak vannak az étlapokon a nyersanyagdrágulás (20-25 százalék) és a munkaerőköltségek (20-25 százalék) miatt.

Az MVI a munkahelyteremtő támogatást is kritizálja, az ugyanis csak azok után igényelhető, akik az alkalmazás előtt egy hónapig munkanélküliek voltak, ilyenek pedig most már nincsenek.

Szakácsból, felszolgálóból, mosogatóból joformán nincs, hisz azok vagy elhagyták az ágazatot, vagy a Balatonon vannak.

Akik elhagyták a pályát, jelentős részben a kereskedelemben vagy az építőiparban vannak fix munkaidőn és béren.