Nyitókép: Beliczay László

Rövid lesz a következő magyar Michelin-lista

Infostart
2020. július 6. 15:28
A hazai topéttermek többsége ki sem nyit a nyáron.

Égetjük a milliókat – jellemezte a helyzetet Gerendai Károly a Világgazdaság érdeklődésére. Szerinte külföldi gasztroturisták és üzleti utazók nélkül teljesen reménytelen a helyzet, mivel a hazai gasztrokultúra csúcsán lévő elit éttermek átlagosnál magasabb költségeit lehetetlen annyira leszorítani, amennyit a kieső forgalom jelent. Félháznál kisebb forgalom mellett biztos a veszteség. Ezért őszig biztosan nem nyit ki a Costes. A szintén az üzletember tulajdonában lévő Costes Downtown és a Prestige Hotel ugyan a múlt héten újraindult, egyelőre azonban a korábbi átlagos reggeli és ebédforgalom 10 százalékát hozzák, ezért vacsoraidőben már ki sem nyitnak.

A lap szerint a Michelin-kalauz már érdeklődött a korábban ajánlott helyek tervezett nyitásának időpontjáról, hiszen csak a működő éttermeket tudják tesztelni és felkeresésre ajánlani. Eddig azonban csak a Stand nyitotta meg a kapuit, a Babel, a Borkonyha és a kétcsillagos Onyx nem.

Utóbbinál nem is várható, hogy a nyáron vendégeket fogadjon, a séf is távozott, az étterem pedig a tervezett koncepcióváltás végigvitelére koncentrál. A leállás miatt munka nélkül maradt személyzet egy része visszatérési szándéknyilatkozattal távozott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!