Nyitókép: Pixabay

Fontos döntést hozott a kormány a készpénz használatáról

Infostart
2020. április 16. 13:02
Az online kasszát használó kereskedők 2021 januárjától kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Már korábban a Magyar Nemzeti Bank és a pénzintézetek többsége is javasolta a készpénzt kiváltó újabb megoldások alkalmazását, a kormány most fontos döntést hozott az ügyben: 2021 januárjától az online kasszát használó kereskedők kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét.

A Portfolio számításai szerint ma Magyarországon mintegy 215 ezer online kassza üzemel, és mindenközben a legelterjedtebb készpénzmentes fizetési megoldás, a bankkártyás fizetés 147 ezer POS-terminálon volt lehetséges.

Január elsejétől a kereskedőknek legalább egy, nem készpénzes fizetési lehetőséget kell adniuk, ez lehet kártyás fizetés, azonnali átutalásra épülő (például QR-kódos) fizetés, vagy más egyéb megoldás.

A portál emlékeztet, hogy a bankok tavaly ősszel digitalizációs javaslatcsomagot nyújtottak be a kormánynak. Ennek a további készpénzmentesítő elemei:

  • Az állam, önkormányzatok, magánszemélyek közötti pénzmozgások elektronikus útra terelése, ezen belül is a nyugdíjkifizetések elektronizálása. Az újonnan nyugdíjba vonulók számára lenne kötelező a számlára utalás.
  • Egy egyszeri hat hónapos időkereten belül 10 százalékos adókulcs mellett az 5 millió forint feletti készpénzvagyon befizetése legalizálható lenne, így a megtakarításként felhalmozott készpénzállomány jelentősen csökkenhetne.
  • A bérkifizetések ötöde még mindig készpénzben zajlik, ez csak átutalással történhessen meg.
  • A sárga csekk fizetése esetében az elektronikus befizetés előnyben részesítése.
  • A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének eltörlése vagy újragondolása, legfeljebb havi 50 ezer forintra csökkentése, és a tranzakciós illeték legalább lakossági ügyfeleknél történő kivezetése.

A járvány idején elvileg felértékelődne az elektronikus pénz használata, már csak a kijárási korlátozások, az online rendelések és az érintésnélküli fizetések miatt is, de kiderült, soha nem látott készpénzállomány forgott március végén a gazdaságban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!