Nyitókép: MTI/Varga György

Koronavírus - leállás az európai autógyártásban

Infostart
2020. március 16. 16:40
Behúzta a féket a Fiat-Chrsyler, és leáll a francia PSA csoport.

A francia PSA Peugeot-Citroen csoport, amely az Opel márkak tulajdonosa is, bejelentette: ütemezetten leállítják az összes Peugeot, Opel, Citroen autógyárat Európában, március 27-ig. Az intézkedés 15 gyárat érint Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Portugáliában - szúrta ki a hvg.hu.

A leállásra nemcsak a közvetlen járványveszély, hanem az autókereskedelem és beszállítói láncok összeomlása miatt van szükség az intézkedésre.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a motorokat gyártó szentgotthárdi Opel-gyárat mindez hogyan érinti.

Fiat, Ferrari

Szintén hétfőn közölte a Fiat Chrysler Automobiles (FCA), hogy két hétre európai üzemeinek többségét a gazdasági fennakadások miatt, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések okoznak.

Az FCA Italy és a Maserati üzemei az olaszországi Melfi, Pomigliano, Cassino, Mirafiori, Grugliasco és Modena városban, valamint a szerbiai Kragujevac és a lengyelországi Tychy városban két hetes időtartamra leállítják a termelést.

A Ferrari szombaton jelentette be, hogy alkatrészhiány miatt két hétre leállítja a gyártást mindkét üzemében. Az autók és motorkerékpárok számára fékberendezéseket gyártó Brembo pénteken jelentette be négy olaszországi üzemének bezárását átmeneti időre. A Ferrarit a Brembo látja el fékberendezésekkel.

Csökkentett termelési kapacitás

Csehországban a német Volkswagen Skoda Auto, valamint a dél-koreai Hyundai Motor leánycégeinél a szakszervezetek 14 napos munkaleállást javasolnak, de erről még nincs döntés.

Eközben a Volkswagen Lisszabon melletti Autoeuropa gyárában a napi termelést egyelőre 16 százalékkal fogta vissza.

A Volkswagen bejelentette azt is, hogy termelésének felfüggesztését tervezi pozsonyi gyárában.

Spanyolországban a múlt héten bizonytalan időre leállt a termelés a Renault-Nissan egyes gyáraiban, valamint a Volkswagen Seat leánycégénél.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!